رحم جزو اصلی ترین اعضای بدن زنان است و همان گونه که می دانید وظیفه نگهداری از جنین را در دوران بارداری بر عهده دارد. البته رحم وظیفه تصفیه خون جنین را نیز به طور دقیق انجام می دهد. آیا تاکنون نام رحم گرم و سرد را شنیده اید؟ از علائم رحم گرم و سرد چیزی می دانید؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم رحم گرم و سرد بپردازیم و با راهکاررهای تشخیص طبع رحم بیشتر آشنا شویم.
راهکارهای تشخیص طبع رحم
مراج مفهوم اساسی و مهم در طب سنتی ایرانی دارد. اکثر اختلالات زنانه از جمله ناباروری ها بر اساس درمان های اختلال مزاج تشخیص داده شده و درمان می شوند. از راهکارهای تشخیص طبع رحم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دست و پای سرد به جز روزهای سرد از نشانه های سردی رحم است.
- عطش زیاد یکی از علائم گرمی رحم است.
- اگر رگ های پشت دست گشاد باشد، مدفوع خشک و نشانه گرمی رحم است.
- لاغر بودن خانم یکی از علائم خشکی و گرمی رحم است.
- اگر زن لب خشک داشته باشد، رحم گرم و خشک می شود، علاوه بر این تپش و قلب و دل آشوبی نیز یکی از علائم داشتن رحم گرم است.
- یکی از علائم داشتن رحم گرم، این است که ادرار زن در صبح به طور ناشتا رنگین و زرد باشد. ادرار بی رنگ سرد بودن رحم را نشان می دهد.
- درد قاعدگی از علائم داشتن رحم سرد است.
- هر چه زمان پاکی بیشتر باشد رحم سرد و اگر کم باشد رحم گرم است.
- اگر مرد زمان رابطه جنسی احساس سوزش داشته باشد، رحم گرم است و اگر احساس خنکی داشته باشد، نشان دهنده این است که زن رحم سرد دارد.
رحم سرد چیست؟
در طب سنتی علائم رحم گرم و سرد، اهمیت زیادی دارد. در حقیقت اگر رژیم غذایی سرد باشد به بدن آسیب می رساند. زیرا تلاش بدن را افزایش می دهد تا این غذای سرد را به انرژی تبدیل کند. معمولا غذاهای سرد موجب مشکلات گوارشی یا آسیب به سایر اندام ها مثل رحم می شود. همان طور که اشاره کردیم رحم یکی از مهم ترین و اصلی ترین عضوها در بدن خانم ها به شمار می رود که شبیه گلابی است و در بخش پایینی شکم قرار گرفته است. در فاز لوتئال یا دوره دوم قاعدگی یک هورمون به نام پروژسترون که دمای بدن را افزایش می دهد تولید می شود. در صورت مناسب بودن شرایط لقاح صورت می گیرد و دمای مناسب برای جنین تنظیم می شود.
افزایش دما را حتی می توان به طور دقیق اندازه گرفت. اگر رحم شما سرد است، در چرخه دوم قاعدگی پروژسترون تولید شده به سطح مناسب خود نمی رسد یا اینکه در مدت زمان کوتاه تری ترشح می شود. به همین خاطر نقص در این دوره رخ می دهد و رحم ضخامت لازم برای پوشش لانه گزینی را نخواهد داشت. هم چنین در این صورت تخمک های بارور شده از بین می روند. در این صورت قاعدگی زودرس، سقط جنین و در مواردی ناباروری رخ می دهد. اگر پرونده های مربوط به ناباروری را بررسی کنیم متوجه می شویم که نیمی از آن ها رحم سرد داشته اند. به همین خاطر این موضوع باید با دقت بررسی شود و درمان هر چه سریع تر انجام شود. در حقیقت باید رحم گرم باشد تا یک خانم باردار شود.
سردی رحم چگونه موجب اختلال در عملکرد بدن می شود؟
همان گونه که اشاره کردیم رحم اندام گلابی شکل است که در بخش پایینی شکم قرار می گیرد و مسئول عملکرد تولید مثل خانم ها، قاعدگی و بارداری است. در نیمه دوم چرخه قاعدگی ( فاز لوتئال)، یک هورمون گرم کننده به نام پروژسترون تولید می شود، دمای بدن را بالا می برد تا در صورت انجام لقاح، رحم بستری مناسب برای جنین باشد. به طور معمول این دما با استفاده از نمودار دمای پایه بدن (BBT) ثبت و ارزیابی می شود.
با توجه به این نمودار مشخص شده است کسانی که رحم سرد دارند در طول نیمه دوم فاز لونتال یا چرخه قاعدگی، سطح پروژسترون تولید شده آن ها به اندازه کافی بالا نیست یا طول این نیمه کوتاه شده است. این مورد به نقص فاز لوتئال نیز معروف است. علاوه بر این اگر شخصی به سردی رحم مبتلا باشد، رحم او فاقد ضخامت پوشش مناسب برای لانه گزینی تخمک های بارور شده است.
این بیماری موجب ریزش زودهنگام پوشش رحم می شود. به همین خاطر این ویژگی رحم، باعث مشکلاتی نظیر قاعدگی زودرس، سقط جنین و ناباروری می شود. رحم سرد ممکن است در بارداری اختلال ایجاد کند و موجب ناباروری شود. در واقع می توان گفت تقریبا ۵۰ درصد از ناباروری ها به علت داشتن رحم سرد است.
علائم رحم سرد چیست؟
برای اینکه بتوان سردی رحم سرد را تشخیص داد باید نشانه های سردی آن را شناسایی کرد. شایع ترین ویژگی که برای رحم سرد رخ می دهد پریودهای دردناک و سخت به همراه خونریزی تیره رنگ و لخته مانند است. از مهم ترین علائم رحم سرد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- به وجود آمدن فیبروم در رحم
- داشتن ترشح شفاف به مقدار زیاد و ترشحات پنیر مانند به دلیل قارچ واژن
- پف در اطراف چشم ها
- کمر درد شدید
- سرد بودن دست ها و پاها
- اندومتریوز
- میل جنسی پایین
- اختلال در سیستم گوارش و اسهال در زمان پریود
ممکن است تمامی این نشانه ها برای رحم شما وجود نداشته باشد اما اگر بیشتر این علائم در شما وجود داشت، رحم سردی دارید. به همین دلیل باید هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کنید تا احتمال ابتلا به ناباروری در شما کاهش پیدا کند.
دلایل سردی رحم
طب سنتی به سردی رحم اعتقاد داشته و بر انجام ندادن برخی از کارها که رحم را سرد می کند مانند قرار نگرفتن طولانی مدت در مقابل دستگاه های تهویه سرد کننده، نخوردن غذاها و آب سرد تأکید دارد. موارد زیر از جمله دلایل ابتلا به سردی رحم هستند:
- پوشیدن لباس های نامناسب در هوای سرد و گرم نگه نداشتن بدن
- خوردن خوراکی ها و نوشیدنی ها با دمای پایین مثل آب سرد و بستنی
- مصرف رژیم غذایی با طبع سرد
- طولانی قرار گرفتن در معرض خنک کننده های هوا
به همین خاطر تمام عادات غلط زندگی ما با سردی رحم ارتباط دارند. مصرف خوراکی های سرد مثل بستنی گرمای درونی تولید شده بدن را از بین می برد. علاوه بر این نوشیدنی ها و غذاهای سرد موجب از بین رفتن گرمای بدن شده، جریان خون را کند می کنند و در نتیجه رحم سرد می شود.
اگر پاهای شما سرد شود، خون در حال گردش در پاهای شما به شدت سرد می شود. این خون سرد از پاهای شما عبور کرده و به شکم و رحم می رسد و رحم را نیز سرد خواهد کرد. این موارد در فصل زمستان تأثیر منفی زیادی بر بدن و انرژی آن می گذارند.
بایدها و نبایدها در طول دوران قاعدگی برای رحم سرد
در طب چینی آورده شده است که سرمای خارجی ممکن است به بافت های اندام تناسلی حمله کند و عملکرد طبیعی آن ها را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد. به همین دلیل حتما موارد زیر را جدی بگیرید:
- شنا، هر چیزی که باعث شود بدن شما سرد شود.
- مصرف نوشیدنی سرد
- قرار گرفتن در معرض هوای سرد یا کولر آبی و گازی
- مصرف سالاد یا غذاهای خام
- استفاده از دمپایی یا جوراب
- نوشیدن دمنوش دارچین یا پوست زنجبیل
چگونه رحم سرد را گرم کنیم؟
اصلی ترین راهکار درمانی، گرم کردن شکم و رحم در زمان پریودی است. شما می توانید از یک دستمال گرم یا کیسه آب گرم استفاده کنید تا با این روش کاهش درد پریودی پیدا کند. از دیگر راهکارهای درمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماساژ شکم و رحم با روغن های گرم که منظور هم دمای روغن و هم طبع آن است.
- استفاده از جوشانده ها و داروهای گیاهی با طبع گرم که باعث گرم کردن بیشتر بدن می شود.
- انجام حرکات یوگا که باعث قوی تر شدن رحم نیز می شود.
- از حمام های طولانی مدت در زمان عادت ماهانه پرهیز کنید.
- بهتر است در زمان خواب جوراب بپوشید.
- بهتر است کف پا با کف سرد خانه در تماس نباشد.
- غذاهایی را مصرف کنید که دارای طبع گرم هستند.
- از دمنوش های گیاهی و گرم مثل زنجبیل، دارچین و چای زعفران مصرف کنید.
- پاهای خود را حتما گرم نگه دارید و در فصل سرما جوراب های ضخیم بپوشید.
- در زمان تخمک گذاری از شرایط استرس زا دوری کنید.
- غذاهای خام و سرد را حذف کنید یا مصرف آن ها را به حداقل برسانید.
- حداقل سه بار در هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید تا گردش خون در بدن تان بهبود پیدا کند.
- در زمان شستن ظرف حتما از پیش بند استفاده کنید.
مراکز معتبری که طب سوزنی انجام می دهند باعث گرم شدن رحم می شوند. با این حال طب سوزنی و استفاده از داروهای گیاهی باید با مشورت پزشک متخصص انجام شود و دز دارو مشخص شود.
راهکارهای پیشگیری از سردی رحم
همان طور که می دانیم پیشگیری از یک مشکل، کم هزینه تر و راحت تر از درمان آن است. به همین خاطر با اطلاع از راه های پیشگیری می توان از سردی رحم جلوگیری کرد. راه های پیشگیری از سردی رحم به شرح زیر هستند:
-
جلوگیری از خیس شدن زیاد و نا به هنگام بدن
اجازه ندهید ناحیه شکم و زیر آن به مدت طولانی یا به دفعات زیاد خیس شود. این توصیه را به خصوص در زمان پریودی جدی بگیرید. حتی توصیه می شود در زمان حمام و شستن بعد از ادرار، از آب به میزان کمتری استفاده کنید.
-
توجه داشتن به تغذیه و طبع مواد غذایی
زمان نوشیدن و مصرف خوراکی ها و نوشیدنی ها به طبع آن توجه کامل داشته باشید. مصرف خوراکی هایی که طبع سرد دارند به شدت در سیستم بدن اختلال ایجاد می کنند. یکی از مشکلات ایجاد شده به دنبال این عادت، سرد شدن رحم است. مصرف سبزیجات خام و سالادها نیز ممکن است باعث سرد شدن رحم شوند. یکی از نوشیدنی هایی که باعث تشدید این مشکل می شود نوشیدن روزانه قهوه است.
-
گرم نگه داشتن طبیعی بدن
بدن خود را به خصوص پاهایتان را گرم نگه دارید. در فصل تابستان در معرض تهویه هوای سرد قرار نگیرید و در فصل زمستان از پوشش مناسب پا استفاده کنید. حتی بهتر است هنگام عادت ماهانه با پد گرمایشی مخصوص یا کیسه آب مخصوص زیر شکم خود را گرم نگه دارید.
امیواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات علائم طبع سرد، تشخیصص مزاج و ویژگی های افراد گرم مزاج را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا
برچسب :