به گزارش گروه عبری خبرگزاری بپزنپز، روزنامه یدیعوت آحارانوت در تیتر اصلی شماره روز یکشنبه خود با اعلام این امر به نقل از منابع آگاه نزدیک به مذاکرات خبر داد: دستور کار مذاکرهکننده اسرائیلی بر این امر قرار گرفته است که بهدنبال تعداد ممکنی که حماس حاضر به آزادی آنها میشود باشد و اعلام آمادگی کند تا از تجزیه نوار غزه صرفنظر خواهد کرد.
رونین برگمن تحلیلگر و خبرنگار این رسانه در ادامه گزارش خود که کنار عکس دو اسیر صهیونیست که بهتازگی گردانهای عزالدین قسام ویدیویی از آنها منتشر کرده است، آورده است؛ دیروز یکی از مطلعین از موضوع مذاکرات مربوط به ربودهشدگان اخبار جدیدی را در این زمینه اعلام کرد، البته اگر واقعاً مذاکراتی وجود داشته باشد، زیرا من متعمدانه حاضر به نامگذاری این روند بهعنوان مذاکرات بازگشت ربودهشدگان نیستم زیرا اگر هدف این مذاکرات چنین امری بود و اسرائیل همه توان خود را در این زمینه بهکار گرفته بود، از مدتها پیش این افراد در خانههای خود بودند.
این تحلیلگر صهیونیست افزود: همانطور که میدانید، در ابتدا ادعا شد که فقط حمله نظامی میتواند گروگانها را آزاد کند، بهرغم آنکه میدانستیم حماس پیش از حمله نظامی پیشنهادی مشابه آنچه امروز ارائه کرده است، داده بود و شاید هم آن پیشنهاد برای اسرائیل بهتر هم میبود.
اما بعد از به شکست کشیده شدن اولین توافق که پنج ماه پیش رخ داد، اعلام کردند که خانیونس مقر آنهاست، و یواف گالانت هم این مسئله را اعلام کرد و گفت؛ “بهروی السنوار خراب خواهیم شد، در آنجا به وی فشار میآوریم و باعث آزادی گروگانها میشویم.”، اما بعد از آن ثابت شد که این تهاجم فقط مشکلات را افزایش داد و مسئله را پیچیدهتر کرد.
اکنون میگویند؛ “فقط در صورتی که در رفح پیروز شویم، پیروزی کامل محقق میشود و گروگانها آزاد خواهند شد و جمجمه سنوار هم آورده خواهد شد.”، با این حال باید گفت که آنها میتوانند کارهای زیاد دیگری را هم انجام دهند اما بعید بهنظر میرسد بعد از تهاجم به رفح هیچ ربودهشدهای در قید حیات باقی بماند که در مورد آن مذاکره شود.
در بخش دیگری از این تحلیل یدیعوت آحارانوت آمده است: اسرائیل امروز در دو محور موازی مشغول فعالیت است؛ یکی توافق و دیگری تهاجم به رفح را دنبال میکند.
حتی کاتس وزیر خارجه اسرائیل هم که بهعنوان دماسنج و طرف تستکننده سیاستهای نتانیاهو عمل میکند، دیروز اعلام کرد؛ “رسیدن به توافق میتواند اشغال رفح را به تعویق بیندازد.”، این جملهای است که اگر رئیس جمهور بایدن گفته بود، نتانیاهو فوراً اعلام میکرد چنین سخنانی سنوار را جری میکند و بنگویر فرد گوینده را بهعنوان دشمن اسرائیل معرفی میکرد.
اما ظاهراً عناصر تشکیلدهنده کابینه و حتی نهادهای امنیتی به این درک رسیدهاند که تحمیل خواستههایشان به جامعه اسرائیل حد و مرزی دارد، و فهمیدهاند که در آینده نزدیک حجم تحریفها و فریبکاریهایشان برای جامعه اسرائیل برملا خواهد شد.
نویسنده تأکید میکند: اسرائیل دیگر مجالی برای انتخاب ندارد، دو گزینه در برابرش قرار دارند؛ یا این یا آن، هیچ راهحل میانهای هم وجود ندارد، یا باید به توافقی منجر به بازگشت همه ربودهشدگان دست پیدا کند یا آنکه با گسترش عملیات نظامی گام در راه فروپاشی اسرائیل برداریم.
نویسنده تأکید کرد: ما از همان دو هفته و نیم اول و پیش از حمله زمینی به نوار غزه هم اعلام کرده بودیم که اگر جنگ کوتاهمدت و هدفمند نباشد نخواهد توانست اهداف خود را محقق کند.
برای رسیدن به این نتیجهگیری لازم نیست فردی فرهیخته و بسیار مطلع از مسایل باشی، فقط کافی است دقیق فکر کنی و تحت تاثیر القائات دروغین و واهی پیروزی مطلق نگردی.
او افزود: بررسی دو روند موجود در برابر اسرائیل که یکی از آنها محقق کردن اهداف اعلامشده جنگی اسرائیل است که اشغال رفح، از بین بردن حماس و آزادی ربودهشدگان که هر یک محوری جدا و خاص به خود را دارد و میتوان آن را تحت عنوان جنوب مطلق ذکر کرد، است.
اما در رابطه با توافق آزادی ربودهشدگان اگر این توافق واقعاً محقق شود، برای همگان آشکار خواهد شد که اسرائیل در پایان امر با شروطی که رهبران سیاسی در زمان مطرح شدن آن توسط حماس بارها و بارها تأکید کرده بودند حاضر به پذیرش آن نیستند، موافقت کرده است، یعنی همان شروطی که تا چندی پیش غیر قابل پذیرش بودند، اکنون موضوع مناقشه و بررسی شدهاند، و اگر شرایط به همین شکل مثبت پیش برود، بهعنوان چارچوبی برای توافق مرحله اول هم محسوب خواهند شد.
در ادامه این تحلیل طولانی نویسنده معتقد است: شاید اسرائیل با شروطی موافقت کند که تا چندی پیش عامل فروپاشی مذاکرات شده بودند، اینکه حماس شماری بهمراتب کمتر از چهل اسیر را که همچنان در قید حیات هستند، آزاد کند، یعنی غیرنظامیان و پنج نظامی زن در مرحله اول آزاد شوند و روند آزادسازی نظامیان مذکّر را در بر نگیرد.
حماس اعلام کرده است که صرفاً آمادگی آزادی 18 نفر را دارد و فعلاً اطلاع و کنترلی بر بقیه ندارد اما اسرائیل تا چندی پیش این توافق را در سایه عدمتعهد حماس به تمامی مسایل مربوط به آزادسازی نپذیرفته بود اما اکنون روند تغییر پیدا کرده است.
مسئله دوم مورد درخواست حماس برچیدن حدفاصل ایجادشده بین دو بخش نوار غزه است، اسرائیل قبلاً و تا امروز با این امر مخالفت کرده بود، اما ظاهراً واسطههای مصری فرصت بررسی این مسئله را هم پیدا کردهاند، گرچه هنوز هم احتمال عقبنشینی و تغییر نظر نتانیاهو وجود دارد.
شکاف دیگر موجود در مذاکرات که گفته میشود در روزهای اخیر کاهش پیدا کرده، آزادی نظامیان مذکر در مرحله دوم مبادله است که در مقابل آتشبس دائم انجام میشود، این اقدام میتواند ضربه مهلکی برای شخص نتانیاهو باشد، اما میتوان ارزیابی کرد که دو طرف به تدوین متنی در این رابطه نزدیک میشوند، اما این امر هم بهطور حتم بعد از مذاکرات مهم و چندمرحلهای محقق خواهد شد، مذاکراتی که هر طرفی این امکان را در آن خواهد داشت که مسیر و سمت و سوی مذاکرات را بهطور کامل تغییر دهد.
نویسنده در پایان تأکید میکند: ترجیحاً پیشبینی میشود که اسرائیل با تمامی این خواستهها موافقت خواهد کرد، این در حالی است که میتوانست این توافق را از مدتهای مدید قبلتر به انجام برساند و این امکان فراهم میشد که تعداد بیشتری از ربودهشدگان در قید حیات میبودند و نجاتیافتگان هم کمتر رنج میکشیدند.
انتهای پیام/+