غذاهای محلی و سنتی شهر ارومیه برگرفته از فرهنگ غنی آن و اغلب به عطر و طعم بینظیر زبانزد هستند. در این مقاله از اکالا بلاگ سفری داریم به دنیای اسرارآمیز غذاهای سنتی ارومیه و شما را با انواع این غذاها آشنا خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
۱- گوزلمه
گوزلمه غذایی ساده ولی خوشمزه است که در مدت زمان کمی میتوان تهیه کرد، ترکیبات استفاده شده در این غذا شامل ماست چکیده، تخممرغ، سیر، روغن و انواع ادویه است. این غذا در کشور ترکیه به اسم شوربای ماست شناخته میشود. گوزلمه را میتوان با نان سرو کرد و برای تزئین آن نیز از پودرگردو، آویشن و نعناع داغ استفاده میشود.
برای یادگیری دستور پخت گوزلمه، روی لینک زیر کلیک کنید.
۲- ارومیه خورش
یکی از خوشمزهترین غذاهای ارومیه که با گوشت، لوبیا سفید، پیاز، بادمجان؛ گوجه، غوره و انواع ادویه پخته میشود ارومیه خورش است که طعم بینظیر آن موجب شده این غذا را برای میهمانیها تهیه و با استفاده از غوره مزهدار کرد. شباهت زیاد این غذا به خورشقیمه بادمجان آن را به خوراک لذیذ ارومیه تبدیل کرده است با این تفاوت که به جای لپه در این غذا از لوبیا چیتی استفاده میشود.
برای یادگیری دستور پخت ارومیه خورش، روی لینک زیر کلیک کنید.
۳- خورشکنگر
یکی دیگر از غذاهای سنتی ارومیه خورش کنگر است که با سرخ کردن کنگر و تفت دادن گوشت با پیازداغ و ادویه طبخ میشود و پس از جاافتادن مقداری رب، لیموترش و غوره به آن اضافه میکنند.
برای یادگیری دستور پخت خورش کنگر، روی لینک زیر کلیک کنید.
۴- شورجه
شورجه یک نوع پیشغذا و خوراک خوشمزه ارومیهای است که از ترکیب ماست، تخممرغ، پیازداغ و گوشت تهیه میشود. این خوراک لذیذ را میتوان به عنوان پیشغذا یا وعدهغذایی اصلی همراه با برنج سرو کرد.
برای یادگیری دستور پخت شورجه، روی لینک زیر کلیک کنید.
۵- یتیمچه
یتیمچه یکی از غذاهایی است که علاوه بر ارومیه در برخی شهرهای دیگر ایران نیز طبخ میشود و به دلیل اینکه در پخت آن به گوشت از بادمجان، گوجه، پیاز، فلفل دلمهای و ادویهجات استفاده میشود به اسم یتیمچه شناخته میشود. این غذا به همراه نان سرو میشود و میتوان در کنار آن دوغ یا ماست نیز میل کرد.
برای یادگیری دستور پخت یتیمچه، روی لینک زیر کلیک کنید.
۶- گشنیز کباب
از جمله کبابهای محلی ارومیه و به نوعی کوفته آذری گشنیز کباب است که از ترکیب گشنیز و گوشت چرخکرده، پیاز، لپه، تخممرغ و ادویه تهیه میشود. به این صورت که پس از پخت لپه و تفت دادن با گوشتچرخکرده ادویههای غذا را اضافه میکنیم و آخر از همه سبزی گشنیز را میریزیم. پس از تفت خوردن مواد، تخممرغ را در آن شکسته و مایه کوفته را کم کم برداشته و سرخ میکنیم.
برای یادگیری دستور پخت گشنیز کباب، روی لینک زیر کلیک کنید.
۷- یرالما کبابی
یرالما کبابی نوعی ساندویچ محلی ارومیهای است که همراه با نان، سبزی و دوغ سرو میشود. برای درست کردن یرالما کبابی سیبزمینی همراه با ادویه و چاشنی مزهدار میشود.
برای یادگیری دستور پخت یرالما کبابی، روی لینک زیر کلیک کنید.
۸- گندله قورماسی
گندله یا سبزی کوهی آذربایجان در تهیه انواع آش و خوراکهای مختلف استفاده میشود. برای تهیه گندله قوورماسی نیز از سبزی ترهکوهی، پیاز، روغن، ادویه و ربگوجه استفاده میشود و به آن تخممرغ افزوده میشود.
برای یادگیری دستور پخت گندله قوورماسی، روی لینک زیر کلیک کنید.
۹- آش کلم
این آش با طعم ترش از ترکیب بلغور، گندم، برنج، انواع سبزی، نخود و گوجه فرنگی تهیه می شود . به دلیل مزه ترش آن به اسم تورشولی آش شناخته میشود که در آن آبغوره اضافه میشود.
برای یادگیری دستور پخت آش کلم، روی لینک زیر کلیک کنید.
۱۰- کوکو تره
کوکو تره غذایی محبوب و خوشمزه است که از ترکیب سبزیتره، تخم مرغ، سیر، گردو و زرشک پخته میشود. کوکو تره غذایی نانی و سرشار از پروتئین است که علاوه بر ارومیه در شهرهای دیگر ایران نیز طرفداران زیادی دارد.
برای یادگیری دستور پخت کوکو تره، روی لینک زیر کلیک کنید.
۱۱- بورانی لوبیا سبز
بورانی لوبیا سبز یک غذای رژیمی و محبوب ارومیه ای است که از ترکیب بلغور، لوبیا سبز، پیاز، رب گوجه، برنج، لپه، نعناع، ماست و ادویه جات طبخ می شود.
برای یادگیری دستور پخت بورانی لوبیا سبز، روی لینک زیر کلیک کنید.
۱۲- دلمه برگ کلم (دلمه کاهو پیچ)
دلمه انواع مختلفی دارد مانند دلمه برگ مو، دلمه فلفل، دلمه بادمجان، دلمه کلم برگ و… اما نکته جالب آن که روش پخت تمام دلمهها تقریبا یکسان است. دلمه برگ کلم یکی دیگر از انواع دلمه هاست که طرز تهیه آسانی دارد و با مواد اولیه در دسترسی تهیه میشود.
مراحل تهیه دلمه برگ کلم
مراحل تهیه دلمه برگ کلم به شرح زیر است:
- در مرحله اول قسمت چوبی کلم یعنی مغز کلم را به صورت مخروطی با کارد تیزی در میآوریم و داخل آب جوش قرار دهیم تا برگها کمی نرم شوند؛ سپس از آب بیرون آورده و به آرامی برگها را جدا میکنیم.
- پیازها را نگینی خرد کرده، گوشت چرخ کرده، نمک، زردچوبه، رب و رب انار را اضافه میکنیم.
- برنج را شسته و در یک قابلمه ریخته با کمی نمک (و در صورت دلخواه زعفران) میگذاریم تا نیم پز شوند.
- لپه را هم شسته و بپزید. سبزیها را خوب پاک کرده، شسته و خرد کنید، کشمشها را هم کمی داخل کره تفت دهید.
- برنج نیم پز، گوشت، سبزی دلمه خرد شده، لپه پخته، کشمش، زرشک، ماست، دو قاشق شیره انگور و دو قاشق رب انار را در کاسه بزرگی ریخته و همه مواد را هم میزنیم.
برای ادامه رسپی این غذای خوشمزه و مجلسی روی لینک طرز تهیه دلمه برگ کلم کلیک کنید.
در این مقاله از مجله آشپزی اکالا فهرستی از غذاهای محلی ارومیه را معرفی کردیم که در سفر به این شهر میتوانید طعم لذیذ هر یک از غذاهای رنگارنگ و سنتی را امتحان کنید و خاطره به یادماندنی از این سفر را برای خود ثبت کنید.
امیررضا هستم، فخاریان. به چند تا چیز خیلی علاقه دارم: نوشتن، آشپزی، سینما و کتاب. چند سالی میشه همه اینا رو در کنار هم پیش میبرم. الان هم خوشحالم که فرصتش هست تا دو تا از چیزهای مورد علاقهام رو با هم ترکیب کنم!