همه چیز درباره برگه زردآلو
زردآلو میوهای خوشمزه و شیرین و با طبع سرد و تر است که خواستگاه آن مصر، ارمنستان و ایران میباشد. این میوه متعلق به خانواده رزاسه یا گلسرخیان است که شامل میوههای دیگری نظیر هلو و آلو نیز میشود. برجستهترین خصوصیات میوههای این خانواده پوست نازک و لطیف و گوشتهی نرم و خوشبویشان است. این میوهها دارای هستهای سفت هستند که حاوی روغنی است که پس از عصاره گیری و تقطیر، در آشپزی به کار میشود. در ادامه همراه ما باشید تا از همه چیز درباره برگه زردآلو برایتان بگوییم.
زردآلوی تازه به خودی خود، میوهای نرم و شیرین است. اما نگهداری زردآلوی خشک به مراتب سادهتر از میوه آن است. شیرینی زردآلو و برگه زردآلو به یک اندازه است اما از لحاظ مواد مغذی، برگه زردآلو جایگاه بهتری دارد.
قدیمیها زردآلو را زیر خورشید خشک میکردند تا در فصل سرد هم از آن استفاده کنند. آنها نام زردآلوی خشک را قیسی گذاشتند. برگه زردآلو، یکی از مغذیترین میوههای خشک محسوب میشود که خواص بسیار زیادی دارد. امروزه از این خوراکی در آجیل هم استفاده میشود.
طرز تهیه برگه زردآلو یا قیسی:
1) انتخاب زردآلو: برای تهیه برگه زردآلو یا قیسی، زردآلوهایی را انتخاب کنید که خیلی رسیده و نرم نباشند.
2) شستشو زردآلو: آنها را با آب سرد بشویید و کنار بگذارید تا کاملا خشک شوند.
3) آماده سازی زردآلو: سپس زردآلوها را از وسط نصف کنید و هسته آن را خارج کنید. میوههای خرد شده را درون سینی یا سبد پارچهای نخی و تمیزی پهن کنید و آنها را با فاصله کمی در کنار هم بچینید. بهتر است تا روی آن را با پارچه توری بپوشانید.
مرحله چهارم خشک کردن زردآلو: سینی یا سبد را جایی قرار دهید که یک ساعت در روز آفتاب بگیرد و مابقی ساعات روز در سایه باشد. آفتاب طولانی مدت موجب سیاهی زردآلوها میشود. روزی یک بار زردآلوها را پشت و رو کنید. توجه کنید که لازم نیست زیاد خشک شوند، زیرا سفت میشوند و رنگ بدی به خود میگیرند.
مرحله پنجم نگهداری برگه زردآلو: پس از اینکه خشک شدند، برگههای زردآلو را در ظروف در بسته قرار دهید و در فریزر نگهداری کنید.
چند نکته برای خشک کردن زردآلو:
- برای تهیه برگه زردآلو، زردآلوهای سفت و زرد رنگ را انتخاب کنید.
- از زردآلوهای نرم و زیاد رسیده استفاده نکنید.
- در صورت تمایل میتوانید برگههای زردآلو را به قطعات دلخواه برش دهید و در شکر بغلتانید. این خوراکی، یک میان وعده خوشمزه برای شب یلداست.
آموزش پاناکوتا انار یلدایی
مواد مغذی موجود در برگه زردآلو
برگه زردآلو سرشار از پتاسیم، فیبر، آهن و ویتامینهای A، C و E است. یک فنجان از این خوراکی خوشمزه حدود 313 کالری و 69.5 گرم قند دارد. در حالی که یک فنجان زردآلوی تازه حاوی حدود 74 کالری و 14.3 گرم قند است.
فیبر موجود در برگه زردآلو در درمان یبوست نقش مهمی دارد. این میوه خشک، منبع خوبی از دو آنتی اکسیدانِ لوتئین و زآگزانتین است، که به تقویت سلامت چشم کمک میکنند. برگه زردآلو همچنین اثرات مفیدی بر دیابت و التهاب دارد.
در طول فرآیند خشک کردن زردآلو، معمولا برخی از مواد مغذی موجود در آن از بین میروند. این مواد مغذی غالبا جزو مواد محلول در آب، نظیر تیامین و ویتامین C هستند.
بهترین زمان برای مصرف برگه زردآلو، صبح است. زیرا آهن و فیبر آن سریع جذب بدن شده و چربیهای اضافه را میسوزاند.
12 مورد از خواص برگه زردآلو
1) محافظت از بدن در برابر سرطان:
کارتنوئید نوعی آنتی اکسیدان است که در میوهها وجود دارد. این آنتی اکسیدان علاوه بر خوش رنگی میوهها (و حتی برخی جانوران دریایی) علیه اکسیداسیونهای بدن مبارزه میکنند. دلیل نامگذاری آنتی اکسیدان هم به همین خاطر است. اکسیداسیون نوعی واکنش شیمیایی و عامل انتشار رادیکالهای آزاد است که منجر به ایجاد واکنشهای زنجیرهای میشود. این موضوع سبب آسیب رسانی به سلولهای بدن میشود. یکی از بدترین پیامدهای آسیب به سلولها، افزایش احتمال به سرطان است.
2) کمک به دستگاه گوارش:
میوههای خشک علاوه بر تامین کالری مورد نیاز بدن، مقدار زیادی فیبر برای بدن فراهم میکنند. برگه زردآلو نیز از این قاعده مستثنی نیست. جویدن میوههای خشک به طور قابل توجهی از میوههای تازه سختتر است؛ این مسئله به دلیل وجود مقدار زیادی فیبر در آنهاست. بنابراین فرآیند گوارش این خوراکی نسبت به میوههای تازه آهستهتر است. پکتین و سلولز، دو مادهای هستند که به عنوان فیبر و ملین عمل میکنند و از این طریق، باعث درمان یبوست و تعادل متابولیسم (سوخت و ساز) در بدن میشوند.
3) حفظ سلامتی قلب:
از دیگر فواید آنتی اکسیدانها، کمک به کاهش سطح کلسترول بد یا LDL در بدن است. LDL عمدتا توسط رادیکالهای آزادی ایجاد میشود که سعی دارند از طریق ربودن الکترونها از چربی و پروتئین موجود در یک مولکول کلسترول (لیپوپروتئین)، کمبود الکترونهای خود را جبران کنند. با افزایش رادیکالهای آزاد در بدن، سلامتی به خطر میافتد. در این وضعیت آنتی اکسیدانها به کمک شما میشتابند.
4) کمک به درمان کم خونی:
کم خونی به دلیل کمبود آهن در بدن ایجاد میشود. بخش عمدهای از هموگلوبین موجود در گلوبولهای قرمز خون از آهن تشکیل میشود (تقریبا 70 درصد)، بنابراین کمبود آهن مساوی است با کمبود خون! زردآلو سرشار از آهن است. این میوه پرخاصیت، علاوه بر آهن، حاوی مس است. مس به جذب آهن در بدن کمک میکند. مصرف برگه زردآلو به طور مرتب میتواند به تولید هموگلوبین، به خصوص در زنانی که به خونریزی شدید دوره قاعدگی مبتلا هستند، کمک کند.
5) کمک به کاهش وزن:
برگه زردآلو سرشار از فیبر غذایی است. فیبر غذایی علاوه بر کمک به دستگاه گوارش، باعث میشود تا بعد از مصرف غذا، مدت طولانیتری احساس سیری کنیم. دلیل این اتفاق این است که فیبر به آهستگی هضم میشود؛ به همین خاطر اشتهای زیاد ما را به خوراکیها کاهش میدهد.
6) محافظت از سلامت بینایی:
کاروتنوئیدها، بر علیه سرطان مبارزه میکنند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند. علاوه بر این موارد، کارتنوئیدها به همراه ویتامینهای A، C و E موجود در زردآلو، میتوانند از چشمها در برابر آسیبهای ناشی از نور آبی و اشعهی فرابنفش محافظت کنند. این خاصیت زردآلو برای افرادی که تمام روز با صفحه نمایشهای نور آبی کار میکنند، بسیار مفید است.
7) تقویت استخوانها:
یکی از مواد مفید موجود در زردآلو، کلسیم است. این ماده برای رشد استخوانها بسیار ضروری است. بنابراین مصرف برگه زردآلو به پیشگیری از بیماریها و مشکلات استخوانی ناشی از کمبود کلسیم و حفظ سلامت استخوانهای شما کمک میکند.
8) کاهش ریزش مو:
برگه زردآلو سرشار از اسیدهای چرب، از جمله اسید لینولئیک است. این ماده موجب درخشندگی، شادابی و حفظ تندرستی موهای شما میشود.
9) درمان سرماخوردگی و تب:
همه ما با کوچکترین نشانهای از تب یا سرماخوردگی، به سراغ مصرف میوههایی میرویم که سرشار از ویتامین C باشند. مزهی ترش و تازه این دسته از میوهها به همراه ویتامینهای موجود در آن سبب تسریع روند بهبود ما خواهند شد. هنگام سرماخوردگی کافی است تا مقداری برگه زردآلو را به همراه آب و عسل ترکیب کنید. این معجون انرژی لازم را جهت تجدید قوا برای بدن شما فراهم میکند.
10) حفظ سلامتی زنان باردار:
پیشتر از ویتامینها، مواد معدنی و آهن موجود در برگه زردآلو نوشتیم. این خواص برای زنان باردار بسیار مفید هستند. به بسیاری از زنان باردار توصیه میشود جهت حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به کم خونی از مقدار کافی برگهی زردآلو مصرف کنند.
11) کمک به عضله سازی:
برگه زردآلو به تامین الکترولیتهای ضروری بدن، از جمله پتاسیم کمک میکند. پتاسیم برای برخی از کارکردهای بدن مانند متابولیسم و بازسازی بافتها، اندامها و سایر سلولها ضروری است.
هرچه بازسازی بهتر انجام شود، فرایند ساخت مجدد بافتها سریعتر انجام میشود. به همین خاطر است که متخصصان تغذیه و مربیان ورزش، استفاده از برگه زردآلو قبل و بعد از انجام فعالیتهای بدنی را توصیه میکنند. برگه زردآلو انرژی از دست رفته شما را بازیابی میکند و به بهبود و بازسازی بافتهای عضلهای آسیب دیده کمک میکند. بدین ترتیب فرآیند عضله سازی تسریع مییابد.
12) کمک به لخته شدن خون:
لخته شدن خون در رابطه با بازیابی جراحات نقش بسیار مهمی ایفا میکند و اصلیترین نقش آن، پیشگیری از خونریزی زیاد است. برگه زردآلو حاوی بسیاری از ویتامینها، نظیر ویتامین K است که عامل مهمی در انعقاد خون به شمار میآید. یک فنجان برگه زردآلو حدودا 4 میکروگرم ویتامین K دارد.