۲۰:۲۴ – ۳۰ شهريور ۱۴۰۳
شیخ حسین انصاریان، استاد اخلاق با بیان روایتی از زمان امام صادق گفت: جوانی به امام صادق (ع) گفت من شیعه شدم و مادرم مسیحی است؛ من با مادرم باید چه کنم؟ حضرت فرمود مادرت عرق و گوشت خوک میخورد؟ جوان گفت نه! امام فرمود تا جایی که میتوانی به این مادر محبت کن و به او احترام بگذار! هنگام غذا خوردن با او در یک کاسه هم غذا شو! آن جوان وقتی به مدینه آمد مادر این جوان خطاب به فرزند گفت فرزند تغییر کردهای دلیل این تغییر چیست؟ و چه کسی بر تو تأثیر داشته است؟ جوان گفت امام صادق (ع) باعث شد من تغییر کنم و رفتار نیکو با شما داشته باشم! همان هنگام مادر این جوان که قریب به ۹۰ سال مسیحی بود مسلمان شد. همه مشکلات را باید در کمبود اخلاق دید و اگر اخلاق در زندگی انسان جاری شود مشکلات حل میشود.
این استاد اخلاق اظهار داشت: ما برای سلامت زندگی و سعادت اخروی بعد از ایمان و عمل صالح، نیازمند داشتن اخلاق قرآنی و اهل بیتی (ع) هستیم. روایت بسیار مهمی امام محمد باقر (ع) دارند که عالم بزرگ شیعه مرحوم کلینی در جلد دوم عربی اصول کافی آن را نقل میکند که میفرماید کسانی که افراد بداخلاق، تند خو و تلخ، حسود و متکبر هستند این زشتی اخلاق، ایمانشان را تباه میکند.
وی افزود: بداخلاقی قلب انسان را از وابستگی به خدا و قیامت ضعیف میکند و حضرت میفرمایند زشتی اخلاق که ایمان را تباه میکند مانند سرکهای است که اگر با عسل مخلوط شود عسل را تباه میکند. کسی نمیآید سرکه آمیخته با عسل را بخرد و باید دور ریخته شود بنابراین ایمان نیز اگر تباه شود پروردگار خریدار آدمی نمیشود.
انصاریان با بیان اینکه خداوند خریدار انسان است عنوان کرد: پروردگار در سوره مبارکه توبه خودش را خریدار معرفی میکند و جنس قابل خرید را انسان و اموال انسان بیان میکند و همچنین قیمت جنس را هم مطرح میکند. در این آیه میفرماید من مشتری هستم و انسان فروشنده و جنس قابل خرید وجود انسان و مالاش است و قیمت خرید آن نیز بهشت است.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه مؤمن چه کسی است؟ گفت: مؤمن انسانی است که دلبسته به خدا و قیامت است و اهل انجام واجبات است و تمایل به داشتن اخلاق حسنه دارد. امام حسن مجتبی (ع) میفرمایند یقیناً زیباترین نیکویی داشتن خلق نیک است؛ باید انسان از خود مراقبت کند تا کلنگ بد اخلاقی، ساختمان ایمان او را خراب و عملاش را بی ارزش نکند و این امر دقت میخواهد. علمای بزرگ شیعه در زمینه اخلاق کتابهای بسیار مهمی نوشتهاند که یکی از آن کتابها جامع السعادت مرحوم ملا نراقی است.
وی با بیان اینکه آراسته شدن انسان به اخلاق امری واجب بوده و نه مستحب اظهار داشت: اینکه گفته میشود واجب است به دلیل امری است که خداوند در قرآن کریم به آن اشاره کرده است. برخی آیات آدمی را به داشتن اخلاق نیکو امر میکند برای مثال خداوند در قرآن کریم انسان را به گذشت کردن دعوت میکند؛ بسیاری از خانوادهها که در آستانه طلاق هستند و یا به طلاق کشیده میشوند به دلیل فقدان اخلاق در یکی از زوجین یا هر دو زوج است. طلاق یک حکم شرعی، اما در عین حال منفورترین حکم شرعی در پیشگاه خداوند است.
انصاریان با اشاره به اینکه اخلاق نیکو بسیاری از انسانها را به اسلام علاقمند میکند؛ گفت: حسن خلق داشتن به معنای جمع شدن اخلاقهای نیکو در انسان است که نیازمند تمرین است. ارزشهای اخلاقی باید رعایت شود و یکی از این ارزشهای اخلاقی حفظ حرمت مؤمن است. پیامبر اکرم (ص) میفرماید هر کسی به مؤمن بی حرمتی کند حرمت مرا شکسته و هر کسی حرمت مرا را بشکند حرمت خدا را شکسته است. انسان مؤمن حرمت بسیاری دارد.
این استاد حوزه علمیه خاطرنشان کرد: خداوند خطاب به انسانهای مسلمان که والدین آنان مشرک است میفرماید اگر پدر و مادرتان مشرک هستند و مرا حذف و به جای یکتاپرستی بت را انتخاب کردند چنانچه آنان پافشاری کردند تا شما از اسلام دست بکشید و مشرک شوید حق این کار را ندارید، اما موظف هستید تا زمانی که والدین شما در قید حیات هستند به نیکویی با آنان رفتار کنید چرا که بد اخلاقی با آنان حرام است.
منبع: خبر آنلاین