به گزارش بپزنپز به نقل از دنیای اقتصاد؛ از آنچه طی ماههای گذشته از ۱۴۰۳ در بازار مسکن رخ داده است، نشان میدهد از یک طرف قیمت آپارتمانها افزایش پیدا کرده (۷ درصد طی ۴ ماه) و از طرف دیگر، نبض خرید در پایینترین میزان نسبت به سالهای گذشته قرار دارد و از آن مهمتر، تحرکات تقاضای غیرمصرفی (خرید سرمایهای ملک) به شکل چشمگیر فروکش کرده است. با این رفتار دوگانه -رشد قیمت با وجود رکود خرید- این پرسش مطرح میشود که «فاز بازار ملک چیست؟»
بررسیها برای پاسخ به این پرسش مشخص میکند، بازار مسکن در ماههای گذشته از ۱۴۰۳، دو تفاوت شاخص با سالهای عصر جهش قیمت داشته است؛ از جمله «اختلاف اساسی در سرعت رشد ماهانه قیمت اسمی». این تفاوتها در کنار «افت قیمت واقعی مسکن در ۴ماه اول امسال» بیانگر آن است که بازار هماکنون در فاز گذار از جهش قیمت قرار دارد و آنچه باعث افزایش قیمت اسمی میشود، براساس ۶ نشانه، «به تورم بالادست مسکن» برمیگردد.
آمار رسمی میگوید، ماه اول تابستان امسال متوسط قیمت مسکن در معاملات صورت گرفته در تهران 1.7درصد نسبت به ماه آخر بهار افزایش پیدا کرد و میانگین سطح «قیمت قطعی» به 87 میلیون و 400 هزار تومان رسید.
گزارش یکم مرداد ماه بر اساس تحقیقات میدانی که از بازار انجام شده بود، نرخ رشد ماهانه میانگین «قیمت پیشنهادی» در فایلهای فروش آپارتمان در تهران را 1.6درصد نسبت به ابتدای تیر اعلام کرده بود که اکنون مشخص شد، قیمت قطعی آپارتمان نیز به همین میزان طی ماه تیر افزایش پیدا کرده است. (قیمت پیشنهادی، قیمت فروشندههاست و قیمت قطعی که معمولا سطح آن پایینتر از قیمت پیشنهادی است، قیمت واحدهای فروخته شده.)
تورم ماهانه مسکن 1.7 درصدی در تیر ماه باعث شد سطح قیمت نسبت به تیر سال گذشته 14درصد بالاتر قرار بگیرد. در کنار این آمار مربوط به روند قیمت مسکن، گزارش رسمی از نبض معاملات نیز نشان میدهد، تیر ماه امسال در بازار مسکن شهر تهران 3هزار و 500 واحد مسکونی خرید و فروش شد که 8درصد از معاملات خرداد کمتر بوده و از آن مهمتر، «کمتر از میانگین ماهانه معاملات مسکن سالهای گذشته» است.