مربا شاه توت (شاتوت) در واقع طعمی شبیه به مربای تمشک دارد و از آن دسته مرباهاییست که فقط در تابستان میتوان آماده کرد، چراکه در ایران از اول تیرماه چیدن محصول شاتوت آغاز می شود و درختان تا اواسط مرداد ماه میوه مرغوبی عرضه می کنند.
این میوه مدت زمان کوتاهی وجود دارد و به همین دلیل تا زمانی که فصل برداشت آن تمام نشده باید استفاده لازم را از آن برد، حالا چه خودش را به صورت میوه مصرف کرد و یا اینکه از آن برای تهیه مربا استفاده نمود. این میوه بسیار نرم است پس به راحتی مربای آن آماده می شود و زمان زیادی هم نیاز ندارد.
شاه توت معمولا به دو رنگ قرمز و سیاه در بازار موجود است که معمولا رنگ قرمز آن به طعم کال و ترش است که البته خیلی از مردم طعم آن را دوست دارند و تهیه می کنند. نوع دیگر که شاتوت سیاه می باشد که تقریبا شیرین است و برای تهیه مربا بیشتر استفاده می شود.
برای تهیه مربا، عمدتا از شاتوت سیاه استفاده می شود.
شاه توت، بومی آسیای جنوبی غربی می باشد. میوه شاتوت بزرگتر از توت سفید است و رنگ آن قرمز تیره یا ارغوانی و مزهاش ترش و شیرین و مطبوع است.
شاه توت را میتوان به صورت خام، پخته یا مربا مصرف کرد.
این میوه خواص ارزشمندی برای سلامت دارد، از جمله :
- جلوگیری از عفونت های دستگاه ادراری
- سرطان
- بیماری های وابسته به کهولت سن
- سکته مغزی
- و..
این نوع توت حاوی منبع خوبی از ویتامین C و آنتی اکسیدان بالایی است. مصرف غذاهای سرشار از ویتامین C مقاومت بدن را در برابر عوامل عفونت زا افزایش داده و التهاب را از بین برده و با رادیکال های آزاد مضر برای بدن مبارزه می کنند.
شاتوت حاوی مقدار مناسبی از ویتامین A و یتامین E هستند. همچینن شاتوت منبع خوبی از آهن می باشد که بندرت در دیگر انواع توتها پیدا می شود. این میوه همچنین سرشار از پتاسیم، منگنز و منیزیم است. پتاسیم بخش مهمی از سلول و مایعات بدن است که میزان ضربان قلب و فشار خون را کنترل می کند.
شاتوت دارای مقدار فراوانی ویتامین B کمپلکس از گروه ویتامینها و نیز ویتامین K است. از انواع دیگر مربا می توان به : مربا توت فرنگی ، مربا تمشک و مربا آلبالو اشاره کرد.
- مقدار ترشی و شیرینی مربا بستگی به خودتان دارد.اگر شاه توت ها شیرین هستند می توانید مقدار شکر را مقداری کم کنید.
- مراقب باشید شیرینی مربا خیلی کم نشود زیرا در آن صورت مربا کپک می زند.
- آبلیمو را ۵ دقیقه قبل از آنکه گاز را خاموش کنید در مربا بریزید.
- بهتر است از توت های تقریبا نارس استفاده کنید تا توت ها حین پخت له نشوند.
- مربا نیاز به آب ندارد همین که شور و شاه توت با هم استراحت کنند مواد آب میندازد.
مواد لازم
- شاه توت :1 کیلوگرم
- شکر : 1 کیلوگرم
- آبلیمو :1 قاشق چایخوری
- وانیل : نوک قاشق پایخوری
- ابتدا توت ها بشویید و اجازه دهید خشک شوند.
- سپس دم شاه توت ها را جدا کنید و داخل قابلمه ای بریزید (ترجیحا قابلمه لعابی یا مسی)
- روی شاه توت ها شکر بپاشید و 12 ساعت داخل یخچال استراحت دهید تا آب بیندازد.(یک لایه شاه توت یه لایه شکر تا تمام شدن شاه توت ها)
- پس از این مدت زمان قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و 15 دقیقه اجازه دهید مربا بجوشد و غلیظ شود ( تا اندازه ای بپزید که شاه توت ها له نشوند ، در طول پخت کف روی مربا را با قاشق بردارید ).
- بعد از اینکه کمی شکر آب شد قابلمه را با دست به سمت چپ و راست کمی حرکت دهید تا شکر و شاه توت ها با هم مخلوط شوند بهتر است از قاشق استفاده نکنید چون احتمال له شدن توت ها وجود دارد.
- پس از آنکه شکر کامل حل شد و مربا به جوش آمد شعله را کمی کم کنید تا مربا به غلظت مورد نظر شما برسد.
- 5 دقیقه پایانی پخت آبلیمو را به مربا اضافه کنید .(تا از کپک زدن احتمالی جلوگیری شوذ.)
- قابلمه را کناری قرار دهید تا مربا خنک شود سپس داخل شیشه های تمیز بریزید و در یخچال قرار دهید .
- برای تهیه شربت مربا را از صافی عبور دهید و نصف آب مربا را برای شربت کنار بگذارید.
- مارمالاد شاه توت :
- برای تهیه مارمالاد شاه توت میتوانید از همین روش استفاده کنید با این تفاوت که توت ها را پس از شستن پوره کنید.
- سپس شکر روی آن بپاشید .
- در اواسط پخت 2 قاشق چایخوری پودر ژلاتین که در آب جوش حل کرده اید و کمی اسانس وانیل به آن اضافه کنید.
مراحل