مواد لازم برای تهیه سس گوجه فرنگی خانگی:
- 3 کیلوگرم (6.5 پوند) گوجه فرنگی آلو
- 2 تا 3 قاشق غذاخوری روغن زیتون
- 1 عدد پیاز بزرگ
- 3 عدد سیر
- نمک واسه مزه، نمک برای طعم دادن
- 1 الی 2 قاشق چایخوری پونه کوهی (اختیاری)
- 7 تا 8 برگ ریحان
- 2 قاشق غذاخوری آب لیمو/سرکه (در صورت کنسرو از ربع فنجان استفاده کنید)
طرز تهیه سس گوجه فرنگی در خانه:
- یک قابلمه بزرگ را پر از آب کنید و بگذارید بجوشد. در همین حین یک حمام یخ آماده کنید. ساقههای گوجهفرنگی را بیرون بیاورید و یک “X” کم عمق را در ته هر گوجهفرنگی برش دهید.
- گوجه فرنگی ها را به مدت 30 تا 60 ثانیه در آب جوش دم کرده، سپس به حمام یخ منتقل کنید. پوست گوجه فرنگی ها را جدا کنید.
- گوجه فرنگی ها را به تکه های کوچک خرد کنید و کنار بگذارید.
- در یک قابلمه بزرگ روغن زیتون را گرم کنید. پیاز خرد شده را اضافه کنید و روی حرارت ملایم تفت دهید تا طلایی شود، حدود ۷ تا ۸ دقیقه. سیر له شده را اضافه کنید و 2 دقیقه دیگر تفت دهید.
- گوجه فرنگی های خرد شده را به قابلمه اضافه کنید، با نمک، پونه کوهی و ریحان مزه دار کنید. مخلوط را به جوش بیاورید، حرارت را کم کنید و 60 تا 90 دقیقه بجوشانید تا به قوام دلخواه برسد (تا زمانی که تقریبا تمام مایع تبخیر شود و گوجه فرنگی ها به قوام غلیظ و مربا مانند تبدیل شوند). مرتب هم بزنید. در پایان سرکه را اضافه کرده، هم بزنید و حرارت را خاموش کنید.
- اگر سس گوجه فرنگی صاف را ترجیح می دهید، سس را با استفاده از مخلوط کن دستی پوره کنید. به یک شیشه منتقل کنید.
نکته هایی برای تهیه سس گوجه فرنگی خانگی:
• بهترین گوجه فرنگی برای تهیه سس خانگی: گوجه فرنگی انواع زیادی دارد، من توصیه می کنم سس گوجه فرنگی خانگی را با گوجه فرنگی روما، گوجه فرنگی آلو، سن مارزانو یا ترکیبی از انواع سروال درست کنید. استفاده از گوجه فرنگی رسیده بسیار مهم است.
• پیاز، سیر، ریحان و پونه کوهی فقط اضافه های اختیاری هستند. می توانید همه آنها را حذف کنید یا از برخی از آنها استفاده کنید.
• کنسرو کردن: می توانید سس را داخل شیشه های کنسرو استریل شده بریزید و روی درب های استریل شده بچرخانید تا کاملا محکم شوند. شیشه ها را به مدت 30 دقیقه در یک قابلمه آب جوش قرار دهید. بگذارید روی پیشخوان کاملا خنک شود. مطمئن شوید که درب ها کاملا بسته شده باشند. اگر هنگام فشار دادن درب آن بالا بیاید، فرآیند کنسرو کردن به درستی کار نکرده است. سپس می توانید آن ها را تا یک سال در انباری خود نگهداری کنید!
• نحوه نگهداری سس گوجه فرنگی در یخچال: سس را به شیشه استریل منتقل کرده و تا 2 هفته در یخچال نگهداری کنید.
• نحوه نگهداری سس گوجه فرنگی در فریزر: اجازه دهید سس کاملا خنک شود، به شیشه/قوطی یا ظرف منتقل کنید و تا 2 تا 3 ماه فریز کنید.