روغن زیتون جز یکی از سالمترین و پرطرفدارترین روغنهایی است که در آشپزی از آن استفادههای زیادی میشود. تنوع روغنزیتونهای موجود در بازار بسیار زیاد است که ممکن است کمی انتخاب یک روغن زیتون اصل و با کیفیت را برایتان سخت کند.
در این مقاله از مجله اینترنتی اکالا، نکات مهمی که در زمان خرید روغن زیتون باید بدانید تا بهترین انتخاب را داشته باشید را با شما بررسی خواهیم کرد.
انواع روغن زیتون را بشناسید
پیش از خرید یک محصول مناسب باید انواع آن را بشناسید. روغن زیتون به طور کلی به ۴ دسته اصلی تقسیم میشود. (روغن زیتون فرابکر، روغن زیتون بکر، روغن زیتون تصفیهشده و روغن زیتون خالص). برای خرید روغن باکیفیت، بهتر است همیشه به دنبال روغن زیتون فرابکر باشید.
- روغن زیتون فرابکر بهترین و باکیفیتترین نوع روغن است که از اولین فشار سرد زیتون بهدست میآید و کمترین فراوری را دارد.
- روغن زیتون بکر نیز از فشار اول زیتون استخراج میشود، اما ممکن است کمی اسیدیتر باشد.
- روغنهای تصفیهشده و خالص در فرایندهای شیمیایی تولید میشوند و ممکن است کیفیت و خواص مفید روغن زیتون بکر را نداشته باشند.
۱- بررسی برند، تاریخ تولید، انقضا و اطلاعات روی بسته بندی
روغن زیتون به مرور زمان طعم و کیفیت خود را از دست میدهد، بنابراین سعی کنید همیشه روغن تازه خریداری کنید و آن را بهسرعت مصرف کنید؛ زیرا روغن زیتون نیز مانند سایر مواد غذایی دارای تاریخ مصرف است.
از خرید روغن زیتونی که تاریخ تولید آن بیش از یک سال گذشته خودداری کنید. هرچه روغن تازهتر باشد، طعم و خواص آن بهتر خواهد بود. همچنین به تاریخ انقضا دقت کنید و مطمئن شوید که روغن زیتون تا زمان مصرف شما همچنان قابل استفاده خواهد بود.
برچسبهای روی بطری روغن زیتون اطلاعات مهمی را در اختیار شما میگذارند. به عبارتهای فرابکر، پرس سرد و تاریخ تولید دقت کنید. در برچسبهای معتبر معمولاً میزان اسیدیته روغن نیز ذکر شده است که نباید از ۰.۸ درصد بیشتر باشد.
- وجود گواهینامههای معتبر و برچسبهای استاندارد نیز نشاندهنده اصالت و کیفیت روغن زیتون است.
- توجه داشته باشید که بهتر است از خرید روغنهای بدون برچسب خودداری کنید.
۲- بررسی بو و طعم روغن زیتون
اگر امکان بررسی بو و طعم روغن را دارید این روش به شما کمک میکند تا انتخاب بهتری داشته باشید؛ زیرا یکی از بهترین راهها برای تشخیص کیفیت روغن زیتون، بررسی بو و طعم آن است. روغن زیتون باکیفیت باید بویی ملایم و تازه مانند بوی میوههای سبز یا علف تازه داشته باشد.
طعم آن نیز باید کمی تند و تلخ باشد که نشانهای از آنتیاکسیدانهای موجود در آن است. اگر روغن زیتون بویی ناخوشایند مانند بوی فلز، چربی یا کهنگی دارد، احتمالاً فاسد شده یا کیفیت پایینی دارد.
بیشتر بخوانید: از این به بعد اینطوری از روغن زیتون در غذاها استفاده کن!
۳- بررسی روش استخراج روغن زیتون
بهترین روغن زیتونها از زیتونهای تازه و با روش پرس سرد استخراج میشوند. این روش تضمین میکند که روغن بدون استفاده از حرارت یا مواد شیمیایی تولید شده و تمام خواص مفید زیتونها در روغن حفظ شده است. روغنهایی که با حرارت تولید میشوند یا تحت فراوریهای شیمیایی قرار میگیرند، کیفیت پایینتری دارند.
اگر روی بستهبندی ذکر شده باشد که روغن زیتون از روش پرس سرد تولید شده است، این نشانهای از کیفیت بالای آن خواهد بود.
۴- بررسی قیمت و منشا استخراج روغن زیتون
- از خرید روغنهای زیتونی که قیمت آنها به طور مشکوکی پایین است خودداری کنید، زیرا احتمال دارد این محصولات مخلوطی از روغنهای دیگر یا روغنهای بیکیفیت باشند.
- روغن زیتون باکیفیت معمولاً قیمتی بالاتر از روغنهای دیگر دارد. اگرچه همیشه قیمت بالاتر به معنای کیفیت بهتر نیست؛ اما جالب است بدانید که تولید روغن زیتون فرابکر به فرایند پیچیدهای نیاز دارد که قطعا طی کردن این فرآیندها در قیمت نهایی محصول تاثیرگذار است.
- روغن زیتون از زیتونهای مختلفی که در نقاط مختلف جهان رشد میکنند تهیه میشود. کشورهای مدیترانهای مانند ایتالیا، اسپانیا، یونان و ترکیه به عنوان بزرگترین تولیدکنندگان روغن زیتون شناخته میشوند. روغن زیتونی که از این مناطق تهیه میشود معمولاً کیفیت بالاتری دارد و طعمی اصیلتر ارائه میدهد.
- اگر روی برچسب روغن زیتون ذکر شده که زیتونها از چند منطقه مختلف تهیه شدهاند، این میتواند نشانهای از کیفیت پایینتر باشد.
۵- از برندهای معتبر خرید کنید
انتخاب برندهای معتبر و شناختهشده برای خرید روغن زیتون، یکی از بهترین راهها برای اطمینان از کیفیت محصول است. برندهای معتبر معمولاً تحت نظارتهای کیفی دقیقتری قرار دارند و محصولاتشان از کیفیت و اصالت بالایی برخوردارند.
۶- به ظروف بسته بندی روغن توجه کنید
ظروفی که روغن زیتون در آنها نگهداری میشود، تأثیر زیادی بر کیفیت نهایی محصول دارند. روغن زیتون را هرگز در ظروف پلاستیکی نگهداری نکنید، زیرا مواد شیمیایی موجود در پلاستیک ممکن است با روغن واکنش داده و کیفیت آن را تحت تاثیر قرار دهند.
بهترین گزینه، خرید روغن زیتون در بطریهای شیشهای تیره یا فلزی است که از نور محافظت میکنند. نور و هوا باعث اکسیداسیون روغن زیتون میشوند و به مرور زمان کیفیت و طعم آن را کاهش میدهند.
بیشتر بخوانید: روشهای طلایی برای نگهداری طولانی مدت روغن زیتون
۷- تست کردن روغن زیتون در خانه
یکی از راههای ساده برای آزمایش کیفیت روغن زیتون این است که یک قاشق غذاخوری از آن را در دهان خود قرار دهید و سعی کنید آن را مزه کنید. روغن زیتون باکیفیت باید در ابتدا طعم میوهای داشته باشد و پس از چند ثانیه احساس کمی تندی در دهان ایجاد کند.
یا میتوانید روغن زیتون را در یخچال قرار دهید. اگر پس از مدتی روغن تیره و غلیظ شد، احتمالاً با کیفیت است.
بیشتر بخوانید: آیا روغن زیتون اصل در یخچال یخ میزند؟
امیدواریم که اطلاعات ارائه شده در این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد و شما نیز با بررسی این نکات بتوانید با کیفیت ترین و مناسب ترین روغن زیتون را انتخاب کنید. اگر شما در بررسی و انتخاب روغن زیتون از فاکتورهای دیگری استفاده میکنید که نتیجه مطلوبی دارد خوشحال میشویم که آن نکات را در بخش نظرات با ما و سایر دوستان علاقهمند به اشتراک گذارید.
من سمانه هستم، از بچگیم عاشق این بودم که توی تلویزیون آشپزی رو آموزش بدم.
هر روز پیشبند آشپزخونه مادرم رو میبستم و ساعتها جلوی دوربین تخیلی ذهنم، آموزش آشپزی میدادم!
بزرگتر که شدم به صورت تخصصیتر رویاهامو دنبال کردم و هر روز براشون بیشتر تلاش کردم تا فهمیدم علاقه زیادی به دنیای شیرینیها و شیرین کردن کام آدمها دارم.
حالا خیلی خوشحالم که این فرصت رو دارم تا با تلفیق آشپزی کردن، نوشتن و عکاسی که الان بخش بزرگی از دنیای من شده بتونم این حس خوب رو با شما به اشتراک بزارم.