۰۸:۴۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۳

 

امروز ۳۱ شهریور مصادف با ۱۷ ربیع الاول و سالروز ولادت پیامبر اکرم (ص) و امام جعفر صادق (ع) است؛ همان امامی که چهار هزار شاگرد در علوم مختلف تربیت کرد و در طول ۳۴ سال بیش از ۳۵ هزار روایت به ویژه در مسائل فقهی از آن حضرت نقل شده است. به گونه‌ای که ۷۰ درصد فقه از امام صادق (ع) است. در میان احادیث نقل شده از شیخ الائمه می‌توان گفت حدیث عنوان بصری یکی از مهمترین و معروفترین احادیث اخلاقی است که درس‌های بزرگ خودسازی در آن موج می‌زند.

این حدیث در واقع شیوه نامه‌ای عملی ارزشمند برای شیعیان و پیروان ائمه (ع) است که مورد توجه بسیاری از عارفان بوده و مرحوم مجلسی آن را با دست خط شیخ بهایی دیده و در کتاب بحارالانوار نقل کرده است.

برخی معتقدند حدیثی کاملتر از حدیث عنوان بصری برای خودسازی نمی‌توان پیدا کرد و آیت‌الله سید علی قاضی برای گذشتن از نفس اماره و خواهش‌های نفسانی به شاگردان و مریدان سیر و سلوک الی الله دستور می‌داد تا روایت عنوان بصری را بنویسند و به آن عمل کنند؛ به گونه‌ای که آن را در جیب خود داشته باشند و هفته‌ای یکی دو بار آن را مطالعه کنند. این روایت شامل مطالبی درباره کیفیت معاشرت و خلوت، کیفیت و مقدار غذا، کیفیت تحصیل علم و مقام عبودیت و راه‌های رسیدن به قله توحید است.

عنوان بصری کیست؟

عُنوان بصری یک پیرمرد ۹۴ ساله‌ای بود که حدود دو سال با مالک بن انس (پیشوای مذهب مالکی) رفت و آمد داشت و هنگامی که امام صادق (ع) وارد مدینه شد، به محضر امام رسید و دوست داشت تا از آن حضرت درس بیاموزد ولی امام ششم در پاسخ به درخواست عنوان بصری فرمود «من از طرف حکومت تحت نظر هستم؛ به علاوه اینکه در هر ساعت از شب و روز اوراد و اذکاری دارم که باید بگویم. مرا از گفتن ذکر باز مدار و همان طور که قبلا نزد مالک می‌رفتی، حالا هم برو و مسائل خود را از او بپرس».

این پاسخ امام صادق (ع) عنوان بصری را غمگین کرد و به مسجد رسول خدا (ص) رفت و پس از خواندن دو رکعت نماز، از خدا خواست تا دل امام صادق (ع) را به طرف او متمایل کند و عنوان بتواند از علم امام، توشه برگیرد.

افزایش آگاهی و اطلاعات:   وقتی استرس داریم چی بخوریم؟

عنوان بصری می‌گوید: من با غم و اندوه به طرف خانه ام رفتم و، چون محبت جعفر در دلم جای گرفته بود، دیگر نزد مالک هم نرفتم. از آن به بعد فقط برای خواندن نماز واجب از منزلم خارج می‌شدم تا اینکه صبرم تمام شد و، چون دلتنگ شدم، به طرف منزل امام حرکت کردم و اجازه ورود خواستم که خادم حضرت گفت که امام صادق مشغول نماز است. من مدت کمی صبر کردم و اجازه ورود پیدا کردم.

امام صادق (ع) بعد از پاسخ دادن به سلام عنوان بصری به او فرمود «بنشین. خدا تو را رحمت کند. عنوان هم در محضر امام نشست و آن حضرت بعد از احوال پرسی سرش را بلند کرد و از کنیه اش پرسید که عنوان گفت «ابوعبدالله» و امام فرمود «خداوند کنیه ات را مستدام بدارد و در آنچه رضای اوست، موفق بدارد». عنوان بصری می‌گوید «با خود گفتم اگر از این ملاقات و عرض سلام، هیچ بهره دیگری غیر از این دعا نداشته باشد، برایم خیر بسیاری است».

سپس امام اندکی تأمّل کردند و آنگاه فرمود «ای أباعبدالله! چه می‌خواهی؟» و عنوان گفت «از خدا خواسته ام که دلت را بر من متمایل کند و از علم شما بهره‌مند شوم و امید دارم که خداوند آنچه را از او در مورد شما خواستم به من بدهد». امام صادق (ع) در پاسخ، توصیه‌هایی راهگشا به عنوان بصری می‌کنند.

علم چیست؟

امام جعفر صادق (ع) فرمود:‌ای أباعبدالله! علم و دانش به یادگیری نیست، بلکه نوری است در دل کسی که خدای متعال می‌خواهد او را هدایت کند. اگر طالب علم هستی ابتدا بندگی حقیقی را در خود به وجود آور و علم را برای عمل کردن بیاموز و از خداوند فهم بخواه تا تو را فهیم گرداند.

حقیقت بندگی

عنوان بصری از امام پرسید که حقیقت بندگی چیست و حضرت فرمود: به سه چیز است. اول اینکه بنده آنچه را خدا به او بخشیده، ملک خود نداند. زیرا بندگان مالک نیستند، بلکه مال را از آن خدا می‌بینند و هر جا خدا فرمان داد، آن را مصرف می‌کنند. دوم اینکه بنده تدبیر امور خودش را نمی‌نماید و سوم اینکه تمام وقت خود را صرف انجام اوامر خدا و ترک نواهی او کند.

افزایش آگاهی و اطلاعات:   ۷ نشانه که می‌گوید به خرید معتاد هستید

آنگاه فرمود: بنا براین، هر گاه بنده چیزی را که خدا به او بخشیده، ملک خود نداند، انفاقش در راه خدا بر وی آسان شود؛ هر گاه تدبیر امورش را به دست مدبّر واقعی سپرد، سختی‌های دنیا برایش آسان شود و هر گاه بنده به امر و نهی خدا گردن نهاد، هیچ گاه با مردم جدال نمی‌کند و به آنان فخر نمی‌فروشد.

امام صادق افزودند: هر گاه خداوند این سه ویژگی را به بنده عطا فرمود، دنیا و شیطان و مردم در نظرش خوار می‌شود و به خاطر مال جمع کردن و فخر فروشی به دنبال دنیا نمی‌رود؛ از مردم عزّت و مقام نمی‌طلبد و اوقاتش را هدر نمی‌دهد و این اوّلین درجه پرهیزکاران است. خداوند متعال می‌فرماید جهان آخرت را برای کسانی آماده کردیم که در روی زمین دنبال مقام پرستی نرفته و مرتکب فساد نشده باشند و پایان نیک برای پرهیزگاران است.

سفارش‌های امام صادق به بندگان الهی

عنوان بصری از امام خواست تا او را نصحیت کند و آن حضرت فرمود: تو را به ۹ چیز سفارش می‌کنم و سفارش من به همه کسانی است که پویندگان راه به سوی خدا هستند و از خداوند می‌خواهم که تو را در عمل به آنها توفیق عنایت فرماید. سه سفارش در تربیت نفس است؛ سه مورد در بردباری و سه مورد هم در علم است. آنها را به خاطر بسپار و در مورد آنها سهل انگاری نکن.

سه سفارش برای تربیت نفس:

اول اینکه آنچه را اشتها نداری نخور، زیرا موجب حماقت و نادانی می‌شود.

دوّم اینکه تا گرسنه نشدی غذا نخور؛ و سوم اینکه هر گاه خواستی غذا بخوری غذایت حلال باشد و بسم اللَّه بگو و به یاد آور سخن رسول خدا (ص) را که فرمود «آدمی ظرفی را بدتر از شکمش پر نکند، در این صورت اگر ناچار شد، یک سوم آن را برای غذایش و یک سومش را برای نوشیدنی و یک سوم دیگر را برای نفس کشیدن بگذارد».

افزایش آگاهی و اطلاعات:   زنان چگونه می‌توانند باعث رشد معنوی خانواده شوند؟

سه توصیه برای صبر و بردباری:

اول اینکه، اگر کسی به تو گفت «اگر یکی بگویی ۱۰ تا می‌شنوی»، بگو «اگر ۱۰ تا هم بگویی، یک پاسخ هم نمی‌شنوی.

دوم اینکه، اگر کسی دشنامت داد بگو «اگر تو راست می‌گویی، از خدا می‌خواهم که مرا ببخشد و اگر دروغ می‌گویی، از خدا می‌خواهم که تو را ببخشد».

سوم اینکه اگر کسی تو را تهدید به ستم کرد، تو او را اندرز بده و برایش دعا کن.

سه خصلت درباره علم:

اول اینکه، آنچه را نمی‌دانی از علما بپرس و هرگز برای اذیت کردن و آزمایش نمودن آنها سؤال نکن.

دوم اینکه از عمل کردن به رای خود بر حذر باش و در هر چه احتیاط را مناسب می‌بینی، احتیاط کن.

سوم اینکه از فتوی دادن بگریز همان گونه که از دست شیر می‌گریزی و گردن خود را پل برای مردم قرار نده (با فتوای نامناسب دادن، گناه مردم را به دوش نکش).

شرح حدیث عنوان بصری

اهمیت حدیث عنوان بصری را می‌توان در کتاب‌هایی دید که اندیشمندانی به شرح این حدیث پرداختند و ره‌توشه‌ای برای سالکان حقیقت فراهم کردند؛ پژوهشگرانی همچون آیت الله محمدباقر تحریری که کتاب گام‌های آغازین سلوک و کتاب بندگی حقیقی و حقیقت علم را نوشته یا علی اکبر رنجبران تهرانی که کتاب سلوک صادق را تالیف کرده است.

کتاب عنوان بصری در ۶ جلد به قلم آیت الله سید محمدحسین حسینی طهرانی، کتاب سودای حقیقت نوشته غلامعلی مهدی، از بندگی تا پادشاهی به قلم سید محمدجواد وزیری فرد، وصایای سلوکی نوشته آیت الله محمدصالح کمیلی خراسانی و نکاتی درباره حدیث عنوان بصری از امام صادق (ع) به قلم آیت الله محمدمهدی آصفی نمونه‌هایی از کتاب‌هایی است که تاکنون در این زمینه منتشر شده است.

منبع: ایرنا

سهام:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *