به گزارش بپزنپز اقتصادی؛ رشد تولید و اقتصاد کشور از جمله موضوعات مهم و کلیدی است که در سالهای اخیر مدام از سوی رهبر انقلاب مورد توجه قرار گرفته و هر ساله شعار سال بر این مساله تأکید داشته است، بهگونهای که امثال رهبر انقلاب سال جدید را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری و تأکید داشتند: در سال جدید مساله عمده کشور همچنان اقتصاد است و کلید حل مشکلات اقتصادی از جمله تورم، اشتغال و ارزش پول ملی مساله تولید است و به همین دلیل در چند سال گذشته بر موضوع تولید تکیه شده است؛ رویکردی مهم که حالا با گذشت یک ماه از سال جدید، نیازمند توجه بیشازپیش از سوی مسئولان و تصمیم گیران اقتصادی کشور است.
همانطور که میدانیم در سالهای اخیر به دلایل مختلف از جمله تحریمهای داخلی و خارجی، مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم بیشتر شده است، بهگونهای که یکی از دشواریهای خانوارها در بسیاری از نقاط کشور، تهیه مسکن مناسب است؛ چالشی که هر ساله با افزایش اجارهبها و نبود عرضه مناسب در بازار مسکن، فشار مضاعفی را بر دخلوخرج سرپرستان خانوار وارد میکند. این در شرایطی است که دولت سیزدهم در آغاز راه خود، بر این موضوع تأکید داشت که باید تا پایان عمر دولت، چهار میلیون مسکن ساخته و عرضه شود. اما تحقق این شعار مهم دولت، با موانع و مشکلاتی هم مواجه شده است و عملاً شاهد عقبماندگی در رسیدن به چشمانداز چهار میلیون خانه تا پایان فعالیت دولت سیزدهم هستیم.
اهمیت و مزایای عرضه زمین به مردم برای ساخت خانه
بررسیها نشان میدهد، یکی از چالشهای جدی در این سالها، انحصار زمین و عرضه محدود برای توسعه شهری بوده است. درنتیجه کارشناسان اقتصادی معتقدند عرضه زمین مناسب و کافی برای ساخت مسکن در همه مناطق کشور، یکی از اساسیترین پیشنیازهای حل مشکل مسکن در کشور است، چون در سالهای اخیر، کمبود زمین در شهرها، منجر به افزایش قیمت زمین و در نتیجه افزایش قیمت مسکن شده است. این امر، دسترسی به مسکن را برای قشرهای کمدرآمد و متوسط جامعه بسیار دشوار کرده است.
این در شرایطی است که یکی از بسترهای مهم و عملیاتی برای تحقق شعار سال ۱۴۰۳ یعنی مشارکت مردم در جهش تولید، حوزه ساخت مسکن است. بهگونهای که دولت میتواند با عرضه زمین به مردم و ارائه تسهیلات بانکی کمبهره و بلندمدت از سوی بانک مرکزی و شبکه بانکی، از ظرفیتها و توانایی مردم در ساخت مسکن توسط خودشان بهرهمند شود. رویکردی که مزایای بسیاری در جهش رشد تولید و اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.
دراینباره باید توجه داشت که سهم زمین در ساخت و عرضه مسکن در کشورمان قابل توجه است. در این سالها، یکی از دلایل کندی در ساختوساز، کمبود زمین در نقاط مختلف بوده و راهکار این است که دولت در مسیر عرضه زمین به مردم، تسهیلگری کند تا مردم برای ساخت خانه مورد نظرشان با حمایتهای تسهیلاتی مناسب، اقدام کنند؛ رویکردی که به معنای واقعی، تحقق شعار سال خواهد بود، چون با مشارکت مردم در ساخت مسکن، اولاً اشتغال در سطح کشور تقویت میشود و دوما، بسیاری از صنایع وابسته به ساختوساز نیز رونق خواهند گرفت و جهش تولیدشان حتمی است. سوما با شکست انحصار زمین و ارائه آن از سوی دولت به مردم برای ساخت خانه، شاهد سرعت بخشی به ساختوساز و تحویل آن خواهیم بود. همچنین ناگفته نماند که بخش مسکن، یکی از جذابترین بخشها برای سرمایهگذاری است و در نتیجه ثبات و امنیت در این بخش، میتواند به جذب سرمایههای داخلی و خارجی منجر شود.
همانطور که قبلاً اشاره شد، بخش مسکن، یکی از مهمترین بخشهای اشتغالزا در کشور است. رونق این ساختوساز مسکن در نقاط مختلف کشور، به ایجاد فرصتهای شغلی جدید در بخشهای مختلف مرتبط با ساختوساز ازجمله تولید مصالح ساختمانی و خدمات وابسته منجر میشود؛ بنابراین با عرضه زمین از سوی دولت به مردمی که متقاضی ساخت خانه با تسهیلات بانکی هستند، شاهد رونق گرفتن بخش مولد اقتصاد و تقویت تولید و اشتغال خواهیم بود.
بنابراین مهمترین راهکار عملی برای مشارکت مردم در جهش تولید، ساخت مسکن توسط مردم با این شرط که دولت زمین مناسب در اختیار مردم قرار دهد و شبکه بانکی نیز برای ارائه تسهیلات ساختوساز، همت جدی داشته باشد. در این شرایط شاهد جهش تولید در بخشهای مختلف و مرتبط با حوزه مسکن خواهیم بود که این امر با مشارکت مردم محقق میشود.