۱۲:۰۶ – ۳۱ تير ۱۴۰۳
عبدالله کرم زاده در برنامه ویژه ظهرگاهی مثبت سلامت شبکه سلامت به مناسبت هفته بهزیستی افزود: همه ساله هفته بهزیستی از روز ۲۵ تیرماه همزمان با گرامیداشت یاد شهید فیاض بخش بنیانگذار این سازمان که در سال ۵۹ با ادغام ۱۶ نهاد، موسسه و خیریه ایجاد شده آغاز میشود، اما امسال به دلیل همزمانی این روز با مراسم عاشورای حسینی هفته بهزیستی با شعار نهضت حسینی و خدمت مردمی از ۳۰ تیرماه آغاز شده و تا ۵ مردادماه ادامه دارد.
کرم زاده با اشاره به اینکه سازمان بهزیستی در ۴ حوزه توانبخشی، توانمند سازی، پیشگیری و اجتماعی فعالیت کرده و به جامعه هدف خود خدمات ارائه میدهد، اظهار کرد: سازمان بهزیستی کشور از بدو تولد که در حوزه پیشگیری «بخش ژنتیک» ورود کرده و در چرخه زندگی تا گروه سالمندی حضور دارد و در ۴۰ سال و اندی که از حضورش میگذرد، منشا خیر و برکات زیادی بوده است.
به گفته او؛ جامعه هدف این سازمان هم افراد دارای معلولیت، زنان بی سرپرست و بد سرپرست و در حوزههای اجتماعی کودکان و کارهای مشاوره و سکوی اورژانس اجتماعی است.
پرداخت کمک معیشتی
رئیس مرکزبرنامه ریزی فناوری اطلاعات سازمان بهزیستی کشور در خصوص اقدامهای انجام شده این سازمان برای جامعه هدف، گفت: یکی از مهمترین بحثها که مورد توجه بوده است، پرداخت کمک هزینه معیشتی برای جامعه هدف که از دهکهای پایین جامعه هستند، بوده است، تا بتوانند حداقلهای نیاز زندگی خود را تامین کنند.
کرم زاده افزود: ابتدای دولت سیزدهم یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر کمک هزینه مستمری یا همان کمک هزینه معیشیتی دریافت میکردند و ۳۰۰ هزار نفر هم در پشت نوبت دریافت این خدمات قرار داشتند که این رقم اکنون به یک میلیون و ۵۷۰ هزار نفر رسیده است.
او درباره میزان پرداخت مستمری هم گفت: خانواده دارای یک فرد معلول نزدیک به یک میلیون تومان مستمری دریافت میکند که این رقم برای خانوادههای دو یا سه معلول تغییر میکند. البته این اقدام مشترک بین دو نهاد سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی است.
به گفته کرم زاده، یکی از اتفاقات خوب دیگر هم این است که ۳۰۰ هزار نفری که در دو یا سه سال گذشته یعنی از سال ۱۴۰۰ در پشت نوبت دریافت خدمت بودند در این دولت به چرخه بازگشتند. به طوریکه افرادی که بخواهند از این خدمات بهرهمند شوند درهمان ماه کارهای آنها انجام شده و مشمول دریافت این خدمت (مستمری) میشوند.
ارائه حق پرستاری
رئیس مرکزبرنامه ریزی فناوری اطلاعات سازمان بهزیستی کشور از افزایش پرداخت حق پرستاری هم خبر داد و گفت: اگر مادری دارای فرزند معلول است و از فرزند خود پرستاری میکند یا زن یا مردی از همسر معلول خود نگهداری میکند به انها حق پرستاری پرداخت میشود که اول دولت سیزدهم ۵۸ هزار نفر از خدمت حق پرستاری بهرهمند بودند، اما اکنون بیش از ۱۵۱ هزار نفر رسیده و آنها از این خدمت بهرهمند شده اند.
به گفته او، با اینکه سازمان بهزیستی دارای مراکز نگهداری معلولان است، اما هدفش از پرداخت حق پرستاری ماندن معلول در کانون گرم خانواده است. کردم زاده در ادامه درخصوص میزان حق پرستاری، گفت: ابتدای دولت یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به ازای هر معلول حق پرستاری پرداخت میشد که به دلیل رشد ۲۲۰ درصدی بودجه این سازمان با همت و نگاه ویژه دولت سیزدهم هم اکنون حق پرستاری با رشد ۱۱۰ درصدی به ۲ میلیون ۱۰۰ هزارتومان رسیده است.
او به پرداخت هزینه امداد هم شامل هزینه نگهداری کودک معلول میشود اشاره کرد و گفت: ابتدای دولت به ۱۶ هزار نفر این هزینه پرداخت میشود که این عدد به ۱۷هزار و ۸۰۰ رسیده است و پشت نوبتی هم برای ارائه خدمت هم وجود ندارد.
عضویت در شورای عالی اشغال و ایجاد اشتغال
رئیس مرکزبرنامه ریزی فناوری اطلاعات سازمان بهزیستی کشور درباره بحث اشتغال معلولان هم گفت: سازمان بهزیستی برای اولین بار بعنوان عضو اصلی شورای عالی اشتغال که با ریاست رئیس جمهور برگزار میشد انتخاب شد. البته باید گفت که تا جلسه هشتاد و سوم سال گذشته هیچ مصوبهای در این شورا در زمینه اشتغال معلولان مصوب نشده بود ولی حضور سازمان بهزیستی در این شورا و ارائه گزارشها باعث شد تا چند مصوبه در جلسه ۸۳ و جلسه ۸۵ تصویب شود.
کرم زاده افزود: یکی از مصوبهها ارائه تسهیلات به عضو موثر خانواده دارای فرد معلول است. به عنوان مثال تلاش شد برای پدر بیکار خانواده شغل فراهم شود تا خانواده اش را اداره کند. در این راستا با اینکه در سال ۱۴۰۲ ایجاد اشتغال برای ۸۵ هزار اعضای موثر خانواده دارای معلول هدف گذاری کرده بودیم ولی توانستیم برای ۸۷۲۰۰ عضوموثر خانواده هم شغل ایجادکنیم از این رو به خاطر این موفقیت در جشنواره طرح شهید رجایی عنوان دستگاه برتر را در اشتغالزایی بدست اوردیم.
به گفته او، تسهیلات خوداشتغالی، کارفرمایی (درصد کارفرمایی در بیمه که اگر کارفرمایی معلولی را بکار بگیرد ۲۰ درصد از بیمه را سهم را دولت میدهد) و سرمایه کار برای زنان سرپرست خانوار هم از دیگر اقداماتی است مه ارائه میدهیم که سال گذشته میزان تسهیلات ارائه شده بلاعوض ۱۸ میلیون تومان بود، اما امسال به ۳۰ میلیون افزایش یافته است. مهمتر اینکه در این هفته درخصوص طرحهای مختلفی که تسهیلات خرد ارائه میشود هم ۵ هزار طرح اشتغال را در کشور بهره برداری خواهیم کرد.
تحویل مسکن به جامعه هدف
کردم زاده در ادامه به بحث مسکن اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از اهداف سازمان بهزیستی تسهیلگری برای خانوادههای دارای معلول است که این کار با همکاری این سازمان، خیران و آورده خانوادهها انجام میشود تا انها صاحب مسکن شوند. این کار از سال ۸۵ آغاز شده و ادامه دارد.
او افزود: درابتدای دولت ۱۴۲ هزار واحد مسکونی ساخته و تحویل داده شد ولی در این دولت شتاب بیشتری گرفت بطوریکه بیش از ۴۸ هزار و ۴۴۳ واحد مسکونی در این سه سال تحویل داده شده است. در این هفته هم بیش ازدو هزار و ۲۲۶واحدمسکونی تحویل داده میشود که سیستان و بلوچستان با ۲۵۴ و کرمان با ۲۶۲ واحد دارای بیشترین واحدهای تحویلی به جامعه هدف خواهد بود که این هم نگاه ویژه دولت سیزدهم را به مناطق محرئم نشان میدهد.
اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت
رئیس مرکزبرنامه ریزی فناوری اطلاعات سازمان بهزیستی کشور یکی از مهمترین مطالبات قشر دارای معلولیت را اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت عنوان و خاطر نشان کرد: این قانون اواخر سال ۹۶ تصویب وابتدای سال ۹۷ ابلاغ شده است، اما با دستور ویژه رئیس جمهور شهید، در دولت سیزدهم ۴ جلسه نظارت بر قانون با حضور معاون اول و ۷ جلسه هم با معاون فرهنگی و احتماعی ایشان برگزار شد تا شاهد پیگیری و اجرای قانون باشیم.
کرم زاده با بیان اینکه این قانون ۳۴ ماده و ۲۶تبصره دارد، افزود: تاکنون چند بند از این قانون اجرایی شده است. به عنوان مثال طبق تبصره ۲ ماده ۵ که به حمل و نقل اشاره میکند، باید حمل و نقل ریلی، هوایی و دریایی برای این قشر نیم بها محاسبه شود و با اعتباری که سازمان بهزیستی از سازمان برنامه و بودجه گرفته است و فراهم کردن سکوی آن ۵۰۰ هزار نفر بالای ۱۸ سال شامل این قانون شده اند و تاکنون به بیش از ۲۰۰ هزار نفر کارت هوشمند دارای اعتبار به انها داده شده تا از ان استفاده کنند.
او به دیگر نمونه از اجرای این قانون اشاره و اظهار کرد: طبق ماده ۱۵ این قانون باید ۳ درصد از سهم استخدامی کشور از بین معلولان باشد از این رو با هماهنگی سازمان امور اداری و استخدامی کشور برای نخستین بار آزمون استخدامی اختصاصی معلولان برگزار شد و آنها با هم رقابت کردند تا بتوانند در دستگاههای اجرایی کشور مشغول بکار شوند.
کرم زاده گفت: ۱۳ هزار نفر از معلولان دارای تحصیلات کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا با هم رقابت کردند و در نهایت بیش از ۴ هزار و ۴۰۰نفر پذیرفته شدند که ۱۷ مردادماه در ۶۴ دستگاه اجرایی کشور مشغول کار میشوند.
او در ادامه به بحث استاندارد سازی خودروهای ویژه معلولان اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه در این قانون به این موضوع تاکید شده از این رو برای اولین بار استاندارد خودرو برای این قشر با سازمان استاندارد تعیین شد. این کار با هماهنگی این سازمان با سازمان استاندارد و وزارت صمت اتفاق افتاد. ایین نامه این که خودرو این قشر باید دارای چه استانداردهایی باشد نوشته شد تا شرکت خودروسازی استانداردها را اجرایی کند تا دیگر خود معلول برای مناسب سازی ان اقدام نکند.
کرم زاده افزایش محلههای هدف از ۱۰۰ به ۵۰۰، توانمندسازی از طریق ادامه تحصیل، تهیه جهیزیه، سفرهای معنوی و گردشگری را هم از جمله دیگر اقدامهای این سازمان برای جامعه هدفش نام برد.