برخی زنان از آفتاب گرفتن در فصل تابستان لذت میبرند، اما ممکن است این سوال برایشان پیش بیاید که آیا در دوران بارداری خود نیز میتوانند به این تفریح ادامه دهند یا خیر؟ اگر شما هم این سوال را دارید، این مقاله از اکالا بلاگ را تا انتها بخوانید.
آفتاب گرفتن در بارداری خیلی ایمن نیست. حتی به طور کلی نیز آفتاب گرفتن به هیچ کس توصیه نمیشود، اما زنان باردار باید بیشتر از هر کس دیگری مراقب سلامتی خود باشند. البته این بدان معنا نیست که شما اصلاً نتوانید زیر نور خورشید بیرون بروید؛ فقط اینکه حمام آفتاب در بارداری فکر خوبی به نظر نمیرسد.
آیا آفتاب گرفتن در بارداری بی خطر است؟
آفتاب گرفتن در زمانی که باردار هستید، میتواند باعث آسیبهای پوستی ناشی از نور خورشید، بهویژه ایجاد خال و کک و مک شود. هورمونهای بارداری نیز میتوانند رنگدانه خالهای شما را تغییر دهند. بنابراین، اگر در دوران بارداری حمام آفتاب بگیرید، خالهایتان بیشتر تغییر میکنند و مشخصتر و تیرهتر میشوند.
نور آفتاب پوست شما را پیر میکند و میتواند خطر ابتلا به بعضی از سرطانهای پوست را افزایش دهد. به علاوه، در دوران بارداری سیستم ایمنی ضعیفتری دارید و همین میتواند خطر ابتلا به مشکلات یاد شده را افزایش دهد. البته هیچ تحقیقی وجود ندارد که نشان دهد آفتاب گرفتن در بارداری میتواند به جنین شما آسیبی برساند.
فواید آفتاب گرفتن در بارداری
قرار گرفتن در معرض نور خورشید در دوران بارداری سراسر مضر نیست و مخصوصاً در صورت نیاز به دوز کافی ویتامین D، میتواند کمک کننده باشد. در واقع، نشستن زیر نور خورشید میتواند به رشد استخوان جنین در دوران بارداری کمک کند. همچنین میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود.
فقط باید حواستان باشد که بیشتر از زمان معمول خود زیر نور خورشید ننشینید. در دوران بارداری، سطح هورمونهای بدن بالا هستند و پوست شما را حساستر از همیشه میکنند. بنابراین، باید از قرار گرفتن طولانیمدت در معرض نور خورشید خودداری کنید.
خطرات آفتاب گرفتن در بارداری
حساسیت به نور خورشید یا گرما ممکن است در بارداری افزایش یابد و برای شما و کودک درون شکمتان عوارض ایجاد کند. برخی از مشکلاتی که ممکن است در اثر حمام آفتاب در بارداری به مدت طولانی ایجاد شوند، عبارتند از:
سرطان پوست
این یک نگرانی عمده برای زنان باردار است. در واقع، قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید به مدت طولانی میتواند احتمال ابتلا به سرطان پوست در زنان باردار را افزایش دهد. این به دلیل آفتاب سوختگی به وجود میآید و همانطور که قبلاً گفته شد، زنان باردار مستعد حساسیت پوستی هستند. بنابراین، احتمال آفتاب سوختگی آنها نیز بیشتر است.
بیشتر بخوانید: با خواص و مضرات مصرف گیلاس در بارداری آشنا شوید!
ملاسما
ملاسما وضعیتی است که احتمال دارد رنگ پوست شما را در بارداری تغییر دهد. در دوران بارداری، تغییرات هورمونی میتوانند منجر به تولید بیش از حد ملانین شوند که حساسیت پوست را بیشتر میکند و باعث میشود پوست شما در معرض نور خورشید رنگ اولیه خود را از دست بدهد.
کم آبی بدن
وقتی به مدت طولانی زیر نور آفتاب قرار میگیرید، بدن شما عرق میکند و در صورت عدم دریافت آب کافی، ممکن است دچار کم آبی شوید. این مورد صرف نظر از باردار بودن شایع است، اما عوارض جانبی آن میتواند بلافاصله در بارداری ظاهر شود. کم آبی در زنان باردار ضربان قلب آنها را افزایش میدهد و علاوه بر این، میتواند میزان اکسیژن برای جنین را کاهش دهد.
تجزیه اسید فولیک
آفتاب گرفتن در دوران بارداری وقتی بیش از حد شود، سطح فولات را در بدن کاهش میدهد و این اتفاق میتواند با سقط جنین یا نقص لوله عصبی در نوزاد همراه باشد. اسید فولیک به ویژه در سه ماهه اول بارداری ضروری است و اشعه ماوراء بنفش میتواند سطح فولات را کاهش دهد. از این رو، توصیه میشود که در این دوره حساس، کمتر در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
محافظت از پوست در برابر اشعه های مضر در دوران بارداری
حمام آفتاب شاید سرگرمی مورد علاقه شما باشد، اما هنگام بارداری باید اقدامات احتیاطی خاصی را برای ایمنی خود و کودکتان انجام دهید که عبارتند از:
لباس و لوازم جانبی راحت بپوشید
پوشیدن لباسهای گشاد و رنگ روشن میتواند بسیار مفید باشد. رنگهایی مانند سفید، زرد و آبی آسمانی به دلیل ماهیت بازتاب دهنده خود عالی هستند. حمل یک چتر، استفاده از یک جفت عینک آفتابی و کلاه نیز میتواند از شما در مقابل نور خورشید محافظت کند.
کمتر در معرض نور خورشید قرار بگیرید
اگر کرم ضد آفتاب ندارید، بیشتر از ۲۰ دقیقه زیر نور آفتاب نمانید. این ممکن است در نگاه اول کمی زیادهروی به نظر برسد، اما احتیاط شرط عقل است و مطمئن باشید از مراقبت اضافه پشیمان نمیشوید. اگر میخواهید بیشتر از ۲۰ دقیقه زیر نور آفتاب بمانید، حتماً یک کرم ضد آفتاب خوب با خودتان ببرید.
بیشتر بخوانید: درمان سردرد در بارداری با این روشهای خانگی بیخطر
بدانید چه زمانی باید بیرون بروید
مطالعات نشان دادهاند که بهترین زمان برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید ظهر است و نه عصر یا صبح زود. این بدان دلیل است که بدن شما در این دوران، به ویژه در تابستان، بیشترین ویتامین D را دریافت میکند و خطر ایجاد ملانوم بدخیم نیز حداقل است.
در روزهای ابری نیز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید
به خاطر داشته باشید که اشعه مضر فرابنفش خورشید حتی در روزهای ابری و بارانی نیز به پوست شما میرسد و ابر، گرد و غبار یا حتی مه فقط میتوانند آن را پراکنده کنند. بنابراین، همیشه استفاده از کرم ضد آفتاب را جدی بگیرید و به بهانه هوا آن را پشت گوش نیندازید.
کلام آخر
آفتاب گرفتن در بارداری میتواند برای شما و جنین داخل شکمتان خطرناک باشد. در دوران بارداری، به دلیل تغییرات هورمونی، پوست حساستری دارید که طبیعتاً شما را بیشتر در معرض خطر بیماریهای پوستی قرار میدهد. بنابراین، قرار گرفتن طولانیمدت در زیر نور خورشید به زنان باردار توصیه نمیشود.
منبع: نینی بان
من سورین صیادی هستم، از بچگی تقریبا تمام وقت آزادم رو صرف دیدن فیلم و سریال (و گاهاً انیمه) کردم! علاقهام بیشتر سمت اکشن، جنایی و هیجانانگیز میره، اما ژانرهای دیگه رو هم دنبال میکنم. خیلی خوشحالم که میتونم راجع به این لذت زندگی با بقیه حرف بزنم و فیلم و سریالهای مورد علاقهام رو باهاتون به اشتراک بذارم!