در بازه های زمانی مختلفی ممکن است به دلایل افزایش سن تغییرات زیادی در بدن انسان به وجود آید که تمامی عوامل آنها سن است و افزایش سن دارای موارد زیادی است که باید به آن توجه کرد، در بدن زنان با افزایش متناوب سن و ورود به دوره میانسالی دوران جدیدی به وجود میآید که از آن با عبارت یائسگی یاد میشود.
یائسگی دوران نوینی در زندگی بانوان است که بخش طبیعی و اجتناب ناپذیری از زندگی آنان را نیز شامل میشود، توجه به این تغییرات مهم و سعی در کنترل آنها به صورت کلی میتواند زندگی بانوان را بدون ایجاد چالش های جدید به جلو ببرد، البته باید بدانید امروزه به دلیل بهبود شرایط تغذیهای مختلف و پیشرفت علم پزشکی، فرایند مورد بحث ما چندسالی به نسبت سابق تعویق داشته و اثرات مختلف آن به صورت کلی دارای دستهبندی های نوینی است.
در این وبلاگ به صورت کاملا اصولی با کاهش علائم یائسگی و درمان عوارض یائسگی آشنا می شوید.
یائسگی چیست و چند دوره دارد؟
به بیان مجامع علمی و پزشکی، یائسگی دورهای غیر قابل پیشگیری در زندگی زنان است که طی آن چرخه عملکردی تخمدانها به پایان میرسد و شدت ترشح هورمون ها به میزان زیادی کاهش مییابد، البته پایان ترشح این هورمون ها پایان وجود آنها در بدن بانوان نیست و سایر اندام های حیاتی بدن آنها وظیفه ترشح و تبدیل این هورمون ها را برعهده خواهند داشت.
براساس آخرین آمار متخصصین این حوزه یائسگی در سه دسته اصلی تقسیم میشود:
دوره اول یائسگی: دوره شروع فرایند
در دوره مزبور فرایند فوق شروع میگردد و علائم آن نیز با عادت های ماهانه به صورت سیکل های نامنظم صورت میگیرد، در حقیقت این دوره فرایند ابتدایی شروع این چرخ است و عادات ماهانه منظم جای خودرا به شرایط نامتناوب میدهد.
دوره دوم یائسگی: دوره میانه
یکی از مهمترین دوره های شروع یائسگی دوره دوم آن است که با ایجاد علائم جدیدی از قبیل تپش قلب شدید و اسپاسم عضلاتی شدید همراه است، اهمیت این دوره بدین دلیل است که بانوان در این برهه زمانی نیازمند ارائه خدمات تخصصی پزشکی به علاوه برنامه تغذیهای مناسب هستند، در این دوره استفاده از مغزدانه های آجیلی مانند پسته و گردو یا دمنوش های خانگی برای کنترل شرایط و علائم بسیار مفید خواهد بود البته لازم است که هنگام خرید آجیل تازه ، نوع بدون نمک و افزودنی آن را انتخاب نمایید.
دوره سوم یائسگی: پایان این چرخه
پس از طی موارد فوق در این مرحله قطع عادات ماهانه به صورت مداوم صورت میگیرد، ورود به این چرخه عملا با از بین رفت عادات ماهانه به مدت یکسال همراه خواهد بود و ممکن است به دلیل چالش های دوره قبل، یکسری عوارض را نیز با خود به همراه داشته باشد.
چه عواملی باعث ایجاد یائسگی زودرس در بانوان میشود؟
مانند هر چالش و مسئله طبیعی دیگری که منوط به وجود زمان است، زمان طبیعی یائسگی و چرخه زودرس آن نیز به دلایل بسیار زیادی بستگی دارد، این علائم را به شرح زیر دستهبندی کرد:
-
وجود یائسگی زودرس به صورت ژنتیکی : ژنتیک یکی از مهمترین عواملی است که در پی بروز موارد مختلف ابتدا مورد بررسی قرار میگیرد، اگر در ژنتیک بانوان وراثت یائسگی زودرس وجود داشته باشد ممکن است این مورد نیز برای نسل های آینده همچنان وجود داشته باشد.
-
بحران های روحی روانی: روان انسان نیز یکی از تاثیرگذار ترین موارد برروی عملکرد بدن آن است، میزان ابتلا به یائسگی زودرس در بانوانی که سابقه تنش های عصبی شدید یا بیماری هایی مانند افسردگی را داشتهاند به شدت بالا است و معمولا سیکل به وجود آمدن آن قبل از 45 سالگی پیشبینی شده است.
-
رژیم غذایی نامناسب: کمتر موردی در زندگی انسان ممکن است وجود داشته باشد قسمت اعظم آن به رژیم غذایی مربوط نباشد، رژیم های خوراکی فاقد ارزش غذایی در بانوان میتواند چرخه یائسگی زودرس را با خود به همراه داشته باشد
-
استعمال مکرر دخانیات: استعمال مواد دخانی که حاوی نیکوتین هستند متاسفانه با نامنظم کردن چرخه ترشح هورمون های مورد نیاز بدن، یکی از علائم ابتلا به یائسگی زود هنگام قلمداد میشوند.
-
ابتلا به برخی از بیماری ها: ابتلا به بیماری هایی از قبیل بیماری قندخون یا همان دیابت، ریسک ابتلا به یائسگی پیش از موعد را به میزان زیادی افزایش خواهد داد.
-
عدم وجود وزن نرمال برای بانوان: نبود وزن نرمال یکی از موارد بسیار خطرناکی است که میتوان از آن با عبارت عاملی مهم در ابتلا به یائسگی زودرس یادکرد، فراموش نکنید که رژیم های غذایی سنگین و کاهش وزن های شدید میتواند یکی از زیر مجموعه های این مورد باشد، البته همراه با این مسئله نباید افزایش وزن های مفرط و چاقی را نیست از لیست خارج کرد.
-
برداشتن اندام های مهم بدن بانوان به دلیل بیماری: اگر در جراحی های مختلفی ناچارا تخمدان بانوان با تجویز پزشک برداشته شود، ریسک ابتلا به یائسگی پیش از موعد نیز بسیار افزایش خواهد یافت اما صرف برداشتن رحم به تنهایی ممکن است این خطر را با خود به همراه نداشته باشد.
آیا از تغذیه میتوان به عنوان عاملی مهم برای کاهش علائم یائسگی یاد کرد؟
برای یافتن دلیلی درباره کاهش علائم یائسگی، پاسخ این جواب قطعا مثبت است و رژیم غذایی مناسب هر درسه دوره یائسگی و به خصوص دوره دوم آن، میتواند در کنترل چالش های مواجه با علائم این مسئله مورد استفاده قرار گیرد.
مواد غذایی مهم و موثر در کاهش علائم یائسگی را میتوان به صورت زیر دستهبندی کرد:
-
مصرف دمنوش ها و عرقیات گیاهی : مصرف این موارد ذکر شده ویژگی بسیار مناسبی برای اجبار بدن دارد تا هورمون های مورد نیاز خود را ترشح کند، نوشیدن عرق بیدمشک طبیعی یا استفاده از دمنوش هایی مانند زعفران و گلگاو زبان بسیار میتواند مناسب و اصولی باشد.
-
مصرف خوراکی هایی با وجود آهن بالا: یکی از موارد مثبت برای درمان عوارض یائسگی وجود میزان معینی از عنصر آهن در بدن و سطح هموگلوبین خون است، این مسئله نه تنها از ابتلا به کمخونی جلوگیری میکند بلکه در کاهش علائم یائسگی نیز بسیار مثبت است، در گام اول شروع درمان خانگی خود پیشنهاد میکنیم از خوراکی هایی مانند پسته، کشمش، گوشت قرمز و جگر استفاده کنید تا میزان معینی از آهن همواره درون وعده های غذایی شما وجود داشته باشد، به خصوص مغزدانه پسته که حاوی میزان بسیار مناسبی از آهن برای شما خواهد بود.
-
کنترل وعده های غذایی مصرفی : تغذیه مناسب و اصولی یکی از شالوده های اصلی درمان عوارض یائسگی است، اما استفاده از حجم معینی از غذا و مصرف مواد غذایی مناسب نیز اهمیت بسیار زیادی دارد، بانوان بهتر است در تمام ادوار یائسگی و مشاهده علائم از مصرف زیاد خوراکی های دارای قند و چربی اشباع خودداری کنند و تا جایی که امکان دارد، وعده های غذایی اصلی را با اختلاف های پنج ساعتی تقسیم کنند.
واپسین کلام
از اینکه شمارا تا انتهای این پست وبلاگی به همراه داریم بسیار مفتخریم و امیدواریم توانسته باشیم در راستای پاسخ به سوالات شما گامی مثبت برداشته باشیم، در این نوشتار به صورت کامل به معرفی مواردی مهم برای کاهش علائم یائسگی اقدام کردیم.
آدرس کپی شد